Kinezi grade velike plutajuće solare

China Energy Engineering

Kineska kompanija China Energy Engineering predložila je gradnju plutajućih fotonaponskih sustava snage tisuću megavata na akumulacijskom jezeru u Zimbabveu u vrijednosti od gotovo milijardu dolara.

Zimbabve trenutno domaćom proizvodnjom pokriva manje od polovine potražnje za električnom energijom, a zastarjela infrastruktura termoelektrana i niske razine vode u akumulacijskom jezeru Kariba na rijeci Zambezi, kapaciteta 1050 megavata, dodatno otežavaju situaciju.

Plutajući fotonaponski sustavi sve su atraktivnija opcija budući da investitori nastoje izbjeći zauzimanje velikih površina i konkurentske interese za upotrebu zemljišta. Prijedlog tvrtke China Energy predviđa postavljanje oko 1.8 milijuna solarnih panela po cijeni od 987 milijuna dolara.

China Energy nedavno je dovršio slične projekte u Tajlandu i Kini, a u dokumentu se navodi da opseg rada projekta uključuje projektiranje, nabavu, izgradnju i puštanje u pogon plutajuće solarne farme snage 1000 MW.

Zimbabve se trenutno opskrbljuje ugljenom, ali dugoročni plan je opskrba energijom iz obnovljivih izvora, a u prosincu je vlada predstavila poticaje koji bi trebali na distribucijsku mrežu dovesti fotonaponske sustave kapaciteta 1100 megavata do 2025. godine.

You may also like