Kinezi dolaze zbog geopolitike

Dugovi su cijena ulaska
Trgovački sud u Pazinu otvorio je stečaj nad Uljanik Brodogradilištem, ali ekonomist Ljubo Jurčić za Direktno je komentirao da to neće predstavljati problem kineski investitorima iz koncerna China Shipbuilding Industry Corporation. Kako ističe Jurčić, pravi problem je ono što će se dogoditi ako Kinezi dođu.

“Ako Kinezi uđu u Uljanik, mislim da će to biti iz političkih razloga. To je više izgledalo kao predstava, a ne kao ozbiljna analiza. Ako uđu, to će biti kao znak dobre volje. Kod preuzimanja ovakvih tvrtki, država mora imati jasnu strategiju. Brodogradnja je samo vrh sektora iza kojega stoji cijela industrija. Državni vrh mora investitoru jasno pokazati koji su dugoročni politički planovi za taj sektor. Očito je da ova Vlada nema takav plan”, rekao je Jurčić.

Kako tvrdi Jurčić, Vlada je sistematski izbjegavala odgovornost. “Kad dođe i najveći brodograditelj na svijetu, on ne zna o čemu se tu radi. Kad pogledamo zadnjih godinu dana, Vlada čini sve kako bi izbjegla odgovornost kad se brodogradilište ugasi. Radili su sve da dobiju na vremenu, a davali su isključivo kriva obrazloženja. Vlada je trebala reći hoće li zadržati tu industriju ili ne”, istaknuo je Jurčić

Jurčić dodaje da će, ako dođu, Kinezi iz Uljanika uzeti znanje, ali izbaciti hrvatske radnike. “Ako Kinezi i dođu, ne vidim da će to opet biti hrvatska brodogradnja. Međutim, Uljanik i dalje ima znanje u projektiranju brodova visoke kvalitete. Ljudi u Uljaniku znali su napraviti brod. Kinezi bi uzeli naše znanje, donijeli svoju opremu, ali ne znači da bi zadržali hrvatske radnike. Naši radnici su za njihove pojmove skupi. Oni mogu imati neku aktivnost iz političkih razloga. Ono što bi Kineze moglo zanimati je znanje kako projektirati specijalizirani brod za, primjerice, prijevoz automobila ili žive stoke. Takva skladišta moraju se vrhunski projektirati kako bi ih se ugradilo u brod. Kućište broda znaju napraviti i sami”, dodao je Jurčić.

Dodao je: “Oni mogu obećati da će spasiti brodogradilište, ali će zauzvrat tražiti ustupke od Vlade, kao što je dovođenje jeftinije radne snage iz inozemstva. Sve u svemu, mislim da je gotovo s velikom hrvatskom brodogradnjom”, zaključio je Jurčić za Direktno.hr.

You may also like

0 comments