Kinesko gospodarstvo spustilo cijenu nafte

Briga oko potražnje

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti oko pada proizvodne aktivnosti u Kini, drugom najvećem svjetskom potrošaču nafte, uz istodobno porast proizvodnje nafte proizvođača OPEC -a. Na londonskom tržištu cijena barela pala je na 74,62 dolara, a na američkom tržištu barel je pojeftinio na 73,07 dolara.

Gospodarski oporavak u Aziji predvodila je kineska ekonomija, no sada pada aktivnost. Ako se pad aktivnosti nastavi jačat će zabrinutost oko mogućeg smanjenja izgleda za globalno gospodarstvo.

Proizvodne aktivnosti u Kini u srpnju su naglo pale zbog niže potražnje po prvi puta u više od godinu dana, pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

Na pad cijena nafte utjecalo je i Reutersovo istraživanje o proizvodnji nafte Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koje je pokazalo da je u srpnju proizvodnja dosegnula najvišu razinu od travnja 2020. godine.

OPEC je danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegovih članica u petak iznosila 74,98 dolara, što znači da je porasla 56 centi u odnosu na prethodni radni dan.

You may also like

0 comments