Home Ekonomija Kinesko gospodarstvo pokazuje znakove stabilizacije – državna agencija

Kinesko gospodarstvo pokazuje znakove stabilizacije – državna agencija

by admin

Potrošnja energije, željeznički promet i tržište nekretnina pokazuju naznake poboljšanja, konstatirala je u ponedjeljak kineska državna agencija za ekonomsko planiranje, prognoziravši da će državni poticaji idućih mjeseci uroditi konkretnim plodovima u gospodarstvu.

Sljedećih će mjeseci državni poticaji, uključujući niže ključne kamatne stope, poticaje za tržište nekretnina i mjere smanjenja duga tijela lokalne uprave, polučiti rezultate u gospodarstvu i poduprijeti rast, konstatirala je na internetskoj stranici Državna komisija za razvoj i reforme (NDRC). “Potrošnja energije, željeznički promet i cijene i promet nekretnina redom su se poboljšali u kolovozu, signalizirajući stabilizaciju gospodarstva u uvjetima snažnih oscilacija”, utvrdili su u NDRC-u.

U prosjeku je ukupna potrošnja energije u kolovozu porasla 2,47 posto u odnosu na isto razdoblje lani, najsnažnije u ovoj godini, a isti tempo rasta trebao bi se nastaviti i u rujnu. Prosječni obujam dnevnog željezničkog teretnog prijevoza uvećan je u odnosu na srpanj za 1,6 posto, izvijestili su iz NDRC-a. Kineski izvoz vjerojatno će kolovozu ponovo porasti, nakon oštrog, 8,3-postotnog pada u prethodnom mjesecu, dodaju, ne iznoseći preciznije prognoze. “Očekuje se stabilan rast gospodarstva i ostvarivanje zacrtane godišnje stope rasta”, dodaje se u priopćenju.

Niz slabijih ekonomskih pokazatelja u posljednje vrijeme i oštar pad tržišta nekretnina potaknuli su strah od naglog usporavanja kineskog gospodarstva i zabrinuli tržišta širom svijeta. Gospodarstvo je u prvoj polovini godine poraslo sedam posto, u skladu s vladinim planovina za ovu godinu. Odvojeno je državni ured za statistiku u ponedjeljak revidirao naniže prognozu prošlogodišnjeg gospodarskog rasta, na 7,3 posto, s prethodno procijenjenih 7,4 posto.

Related Posts