Kinesko gospodarstvo oslabilo cijene dionice, očekuje se rast naftnih indeksa

U fokusu ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija koja, prema procjenama analitičara, neće biti baš blistava.

Dow Jones prošloga je tjedna pao 1,2 posto, na 17.576 bodova, a toliko je izgubio i S&P 500, skliznuvši na 2.047 bodova. Nasdaq indeks pao je, pak, 1,3 posto, na 4.850 bodova. Najveći tjedni pad tih indeksa od početka veljače posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi globalnog gospodarstva, koje već neko vrijeme slabi, posebice kinesko, a posljednji podaci pokazuju i da američko gospodarstvo raste tek umjereno.

S druge strane, podršku tržištu pružaju izjave dužnosnika američke središnje banke da bi Fed trebao biti oprezan u vezi povećanja ključnih kamatnih stopa, s obzirom na neizvjesnu situaciju u globalnom gospodarstvu. Podršku tržištu pružio je prošloga tjedna i rast cijena nafte za otprilike 8 posto, što je potaknulo dionice u energetskom sektoru.

Međutim, to nije bilo dovoljno da bi burzovni indeksi tjedan završili u plusu. Tim više što su ulagači bili oprezni jer u ponedjeljak, izvješćem najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe, počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja po svemu sudeći neće biti baš blistava. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju u prosjeku pale za 7,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Na sumorne prognoze ukazuju i podaci analitičke tvrtke FactSet da je dosad više od 90 kompanija iz S&P 500 indeksa smanjilo procjene rezultata za proteklo tromjesečje ispod očekivanja analitičara. To je drugi najveći broj negativnih upozorenja u posljednjih 10 godina. Snažan dolar, pad cijena nafte i usporavanje rasta globalnog gospodarstva najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

S obzirom na oštar pad cijena nafte u proteklih godinu dana, najveći pad dobiti očekuje se u naftnom sektoru. Zbog slabosti kineskog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača sirovina, oštro su pale i cijene sirovina, pa se pad zarada očekuje i u rudarskom sektoru. Snažno će na poslovanje američkih kompanija utjecati i visok tečaj dolara, s obzirom da kompanije iz S&P 500 indeksa gotovo polovicu svoje prodaje ostvaruju u inozemstvu.

Jačanje dolara loše utječe na američke kompanije koje posluju u inozemstvu jer zbog toga njihovi proizvodi postaju skuplji, manje konkurentni, pa se očekuje pad njihovih prihoda i zarada.Vrijednost dolara u odnosu na košaricu šest najvažnijih svjetskih valuta porasla je prošle godine 9 posto, što je posljedica povećanja kamata američke središnje banke Feda, dok će, primjerice, japanske i europske monetarne vlasti još dulje vrijeme voditi izuzetno labavu politiku.

Niske kamatne stope, međutim, negativno utječu na financijski sektor, pa analitičari u anketi Reutersa očekuju pad zarada američkih banaka u prvom tromjesečju za 9,2 posto na godišnjoj razini. Zbog toga su cijene dionica u financijskom sektoru od početka godine pale oko 8 posto, dok je S&P 500 indeks, primjerice, uspio nadoknaditi sve gubitke od početka godine. “Mislimo da su cijene dionica banaka pale onoliko nisko koliko su mogle. No, vidjet ćemo što će reći čelnici banaka o poslovnoj situaciji, pa ćemo odlučiti je li vrijeme za kupnju dionica banaka ili će se razdoblje slabih zarada nastaviti još neko vrijeme”, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Prema očekivanjima analitičara, pad zarada američkih kompanija nastavit će se četvrti kvartal zaredom. No, analitičari obično procjene zarada i prihoda postavljaju vrlo nisko jer na taj način omogućuju kompanijama da lakše prebace očekivanja, pa tako otvaraju prostor za rast cijena njihovih dionica.

You may also like