Kineski premijer najavio gradnju prge Beograd – Budimpešta

Izgradnja brze pruge između Srbije i Mađarske počinje ove godine, najavio je kineski premijer Li Keqiang, a prenose u utorak beogradski elektronički mediji sa summita zemalja središnje i istočne Europe (CEEC) u Kini.

Na početku 4. kinesko-europskog summita u kineskom gradu Sushouu, Li je najavio da bi radovi trebali biti završeni za dvije godine te da će ova pruga biti veza koja će upola skratiti vrijeme putovanja od Beograda do Budimpešte.  Summitu 16 zemalja središnje i istočne Europe u Kini nazoči i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je sudjelovanjem na tom skupu i obilaskom industrijskog parka u Sushouu započeo trodnevni posjet Kini tijekom kojeg će se sastati s najvišim državnim dužnosnicima i predstavnicima vodećih kineskih tvrtki. “Summit je velika prilika za Srbiju. Mi smo kao zemlja počašćeni, dobio sam priliku govoriti pred predsjednikom Kine Xi Jinpingom i premijerom Li Keqiangom predstavljajući Srbiju i to govori o veoma dobrom položaju Srbije u Kini”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije (RTS).  “Mi smo zemlja koja ovde potpisuje najviše sporazuma…U svim područjima želimo unaprijediti našu suradnju”, rekao je srbijanski premijer najavljujući potpisivanje sporazuma iz područja energetike, cestovne i željezničke infrastrukture, poljoprivrede i turizma.

Kako je izvijestila agencija Reuters, Kina istražuje mogućnosti za uspostavu multilateralne financijske institucije sa zemljama središnje i istočne Europe, kao i zajedničkog fonda u kojem bi valute bile izražene u juanima. U Beogradu je sredinom prosinca 2014. godine održan 3. summit šefova vlade Kine i 16 zemalja središnje i istočne Europe (CEEC), u okviru kojeg je održan i četvrti ekonomsko-trgovinski forum CEEC. Na tom je summitu premijer Li Keqiang najavio da će Peking utemeljiti novi investicijski fond od tri milijarde dolara, koji će, kako je rekao, države sudionice beogradskog summita moći koristiti na novi način – kroz javno-privatno partnerstvo i leasing aranžmane.

You may also like