Kineski predsjednik odlazi u posjet Sjevernoj Koreji

Nakon testa nuklearne bombe?
Xi Jinping putuje u državni posjet Sjevernoj Koreji u četvrtak i u petak, što je prvi posjet nekog kineskog presjednika toj zemlji pod međunarodnim sankcijama nakon 2005., pišu u ponedjeljak pekinška glasila.

Xi Jinping dolazi na poziv sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, tjedan dana prije summita G20 u Japanu na kojemu će kineski predsjednik sudjelovati, kao i njegov američki kolega Donald Trump.

Posjet se događa više od godinu dana nakon prvog, povijesnog susreta na vrhu u Singapuru između Trumpa i Kima na kojemu nije riješeno pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa. Kina, glavni saveznik režima u Pyongyangu, pridružila se međunarodnim sankcijama koje bi tu zemlju trebale nagnati da odustane od atomskog oružja. Veze dvaju saveznika su se uvelike zategnule nakon sjevernokorejskih nuklearnih pokusa tako da su Xi i Kim, koji su preuzeli vlast 2012., odnosno 2011., čekali na susret sve do prošle godine.

U toj su prigodi ostvarili neočekivano približavanje: Kim Jong-un je lani četiri puta posjetio Kinu gdje se sastao s kineskim predsjednikom. Xi je pak bio obećao da će posjetiti Pyongyang, ali sve dosad nije odredio nadnevak posjeta.

Podrhtavanje tla jačine 1.3. stupnja po Richterovoj skali zabilježile su kineske vlasti oko 13.45 sati po britanskom vremenu. Incident se dogodio samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je kineski predsjednik Xi Jinping ide u Sjevernu Koreju. Bit će to prvi posjet nekog kineskog čelnika Pjongjangu u posljednjih 14 godina.

Nuklearni test Pjongjanga ugrozio bi ionako krhke odnose sa Zapadom, koji su se polako obnavljali nakon susreta čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una i američkog predsjednika Donalda Trumpa.

You may also like

0 comments