Kineski poslovnjaci odlaze iz Hrvatske

Trgovački sud u Zagrebu objavio je oglas kojim se pozivaju vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Xu Jianping d.o.o te da zastupnici te tvrtke u roku od petnaest dana predaju ovjeren popis imovine i obveza tvrtke kojoj je evidentiran dug od 1, 5 milijuna kuna.

Tvrtka Xu Jianping d.o.o sa sjedištem u zagrebačkoj Ilici 130 bila je osnovana u rujnu 2004. kao tvrtka za trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu i, kako se navodilo, za ‘kupnju i prodaju robe, osim oružja i streljiva, lijekova i otrova’. Osnivač tvrtke bio je Xu Jianping, poduzetnik prijavljen na beogradskoj adresi te Ni Shuzhen, Xu Junxia i Xu Peixia, prijavljeni u Vinkovcima. Tvrtka je poslovala u Hrvatskoj otvarajući poslovnice s robom, uglavnom odjećom i obućom uvezenom iz Kine, u Zagrebu i Vinkovcima, a u studenom 2011. odlukom osnivača direktor je postao srbijanski poduzetnik Milenko Tešić.

Prema posljednjim predanim financijskim izvješćima za 2011. ta je tvrtka poslovala sa 1,3 milijuna kuna prihoda, a odlukom Trgovačkog suda iz veljače ove godine taj je ‘subjekt’ izbrisan iz sudskog registra po službenoj dužnosti. Prema posljednjem upozorenju Trgovačkog suda, ako osobe ovlaštene za zastupanje dužnika po zakonu u roku od 15 dana ne podnesu popis imovine i obveza dužnika, ili ako u roku od 45 dana niti jedan vjerovnik ne predloži otvaranje stečajnog, smatrat će se da je dužnik nesposoban za plaćanje. U tom slučaju sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

You may also like