Kineski podaci spustili cijenu nafte ispod 35 dolara za barel

Cijene nafte kliznule su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 35 dolara slijedom objave slabih gospodarskih podataka iz Kine i prigušenih izgleda za hitan sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 1,12 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 34,87 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,32 dolara nižoj cijeni, od 32,30 dolara.

Novi podaci iz Kine pokazali su da su aktivnosti u proizvodnom sektoru pale u siječnju najviše od 2012. godine, što povećava zabrinutost za potražnju iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva, i to u kontekstu prekomjerne opskrbe svjetskih tržišta. “Cijene pritišće slabi kineski PMI (indeks menadžera nabave) budući da je Kina uteg za sektor roba u cjelini kada je u pitanju potražnja”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurstkog Commerzbanka.

Dodatno je raspoloženje na naftnim tržištima prigušila izjava visokog dužnosnika OPEC-a za saudijski dnevni list da je prerano govoriti o hitnom sastanku tog naftnog kartela. Prošlog su tjedna cijene nafte poskočile nakon što su ruski dužnosnici izjavili da im je Saudijska Arabija, vodeći proizvođač u sklopu OPEC-a, poslala prijedloge o upravljanju proizvodnjom. Iz Moskve su poručili da su spremni razgovarati o toj temi. “Ne očekujemo smanjenje (proizvodnje), osim ako svjetski gospodarski rast znatno ne uspori u odnosu na sadašnju razinu, što naše ekonomske prognoze ne predviđaju”, izvijestili su iz američke investicijske banke Goldman Sachs.

Iran, također član OPEC-a, vratio se prošlog mjeseca na tržišta nakon višegodišnjih sankcija i zasada nije spreman sudjelovati u smanjenju proizvodnje. Zbog njegovog je povratka na tržište OPEC-ova proizvodnja poskočila na 32,6 milijuna barela dnevno, čime je višak u opskrbi dodatno povećan.

Ulagači pak špekuliraju s rastom cijena nafte, ističe Reuters, pozivajući se na podatke Intercontinental Exchangea po kojima su neto pozicije kupljenih ugovora na londonskom tržištu prošlog tjedna zabilježile najveći skok u četiri godine.

Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 29,11 dolara, što znači da je porasla 83 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like

0 comments