Kineski podaci podigli cijenu nafte

Obrat na tržištima
Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 67 dolara budući da su podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i prometu u maloprodaji nadmašili očekivanja, zasjenivši podatak o najslabijem gospodarskom rastu u gotovo tri desetljeća.

Trgovci su se na početku tjedna fokusirali na pozitivne kineske podatke koji možda signaliziraju da vladini poticaji već donose ploda i mogli bi signalizirati veću potražnju za naftom u azijskom divu. Analitičari iz banke ANZ konstatiraju da kineski uvoz sirove nafte na godišnjoj razini još uvijek izgleda impresivno, čak i nakon što je u lipnju pao drugi mjesec zaredom.

Kineske aktivnosti prerade porasle su pak u lipnju na rekordnih 13,07 milijuna barela dnevno, što predstavlja povećanje za 7,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, zahvaljujući otvaranju dvije nove velike rafinerije, pokazali su službeni podaci objavljeni u ponedjeljak. Kinesko je gospodarstvo pak u drugom tromjesečju poraslo 6,2 posto, najslabije u proteklih 27 godina, odražavajući utjecaj trgovinskih napetosti u odnosima s Washingtonom. To znači da će Peking možda morati uvesti dodatne poticaje kako bi potaknuo aktivnosti.

Unatoč primirju koje su u prošlom mjesecu dogovorili kineski i američki predsjednik trgovinski spor još nije riješen. Značajniji rast cijena zakočilo je danas i mjesečno izvješće Međunarodne agencije za energetiku (IEA), objavljeno u petak, zbog prognoze da će obilna proizvodnja i slabašan gospodarski rast rezultirati prekomjernom opskrbom naftnih tržišta na prijelazu u 2020. godinu.

Rafinerije na putu tropske oluje Barry nastavile su s preradom nafte iako je proizvodnja sirove nafte u Meksičkom zaljevu smanjena za 73 posto ili 1,38 milijuna barela dnevno.  Na Bliskom istoku iranski predsjednik Hasan Rouhani u nedjelju je u televizijskom govoru izjavio da je Iran spreman na razgovore sa Sjedinjenim Državama ukoliko Washington ukine sankcije i vrati se u nuklearni sporazum iz 2015. koji su napustili u prošloj godini.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt danas je izjavio da je ostalo tek malo vremena za spašavanje nuklearnog dogovora s Iranom s obzirom na najavu Teherana o pojačavanju aktivnosti obogaćivanja urana. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 67,36 dolara, što znači da je bila 21 cent niža nego prethodnog dana trgovanja.

You may also like