Kineski podaci podigli cijenu nafte iznad 59 dolara

Ipak pad u odnosu na dan ranije
Cijene nafte prekoračile su u srijedu na međunarodnim tržištima razinu od 59 dolara, potaknute dobrim raspoloženjem na tržištima nakon ohrabrujućih vijesti iz kineskog uslužnog sektora.

Raspoloženje na tržištima popravilo se danas nakon što je izvješće londonske tvrtke Markit pokazalo da su ubrzani rast aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u kolovozu zahvaljujući pojačanom priljevu novih narudžbi. Kina je drugi potrošač nafte u svijetu i najveći uvoznik pa podatak ulijeva optimizam u pogledu potražnje.

Time je u drugi plan pao pad aktivnosti u američkoj industriji u kolovozu, nakon trogodišnjeg razdoblja rasta, ali i u proizvodnom sektoru eurozone, sedmi mjesec zaredom. Optimizam ipak prigušuje jučerašnje upozorenje američkog predsjednika Donalda Trumpa da će, dobije li još jedan predsjednički mandat, biti “stroži” prema Pekingu ako se razvuku trgovinski pregovori. Njegova je poruka pojačala bojazni na tržištu da bi trgovinski sporovi između dva vodeća gospodarstva svijeta mogli potaknuti recesiju u SAD-u.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u, koji će ovaj tjedan zbog praznika biti objavljeni s danom zakašnjenja – Američki institut za naftu (API) objavit će ga tokom dana a vlada sutra. Analitičari očekuju da će pokazati pad zaliha treći tjedan zaredom, prema istraživanju Reutersa.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 57,81 dolara, što znači da je pala 95 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like