Kineski podaci i OPEC-ova ponuda snizili su cijene nafte

Cijene nafte u ponedjeljak su skliznule na svjetskim tržištima nakon što su podaci iz Kine pokazali oštar pad uvoza goriva, dodatno pojačavajući zabrinutost zbog prekomjerne opsrkbe koju je potpirila i odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o zadržavanju važećeg proizvodnog plafona. Na londonskom se tržištu barelom nafte nešto prije podneva trgovalo po 62,95 dolara, što znači da mu je cijena za 36 centi niža u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak. Na američkom je tržištu barel nafte istodobno stajao 58,70 dolara, odnosno 43 centa manje nego na završetku trgovanja u petak.

U fokusu su bili najnoviji podaci iz Kine, najvećeg neto uvoznika nafte u svijetu i drugog po veličini svjetskog gospodarstva koje je u svibnju kupilo za četvrtinu manje sirove nafte nego u mjesecu ranije. Smanjen je i njihov uvoz naftnih proizvoda, i to više od šest posto, te izvoz, za 10 posto. Objavi najnovijih kineskih podataka prethodila je – među važnim vijestima za naftna tržišta – ona s prošlotjedne konferencije zemalja članica OPEC-sa, o zadržavanju važećeg proizvodnog plafona u idućih šest mjeseci. Trenutno u OPEC-u proizvodne osjetno više no što je potrebno, čime se intenzivira prevelika opskrbljenost tržišta te milijuni barela sirove nafte ostaju na skladištima, bez kupaca.

Po mišljenju analitičara, OPEC-ova odluka će značiti da će tržišta ostati prekomjerno opskrbljena i u preostalom dijelu godine. “Odluka OPEC-a pritišće cijene nafte. Ona znači da ćemo imati prekomjernu ponudu na tržištima u ostatku godine”, konstatira Tamas Varga, naftni analitičar u londonskoj brokerskoj kući PVM Oil Associates. Odvojeno je OPEC na svojoj internetskoj stranici danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 58,61 dolara, što znači da je u odnosu na prethodni trgovinski dan smanjena za jedan dolar.

You may also like