Kineski izvoz pao prvi puta od veljače

Za 7.5 posto

Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu. Izvoz je pao 7,5% na godišnjoj razini na 283,5 milijardi dolara, daleko gore od pada od 0,4% koji je predviđala Reutersova anketa.

Pad je bio toliko oštar da je obujam izvoza pao ispod razine s početka godine, nakon što se uzmu u obzir sezonalnosti i promjene u izvoznim cijenama, rekao je u bilješci Julian Evans-Pritchard, voditelj kineske ekonomije u Capital Economicsu.

U travnju je kineski izvoz neznatno nadmašio očekivanja s rastom od 8,5% na godišnjoj razini.

Međutim, razočaravajuće brojke o izvozu za svibanj pokazuju da je dugoročni trend u padu, rekao je Hao Hong, glavni ekonomist Grow Investment Group.

Kina se neće moći oslanjati na trgovinu kako bi potaknula svoje gospodarstvo “još šest mjeseci, sigurno”, rekao je, ističući otpor zbog slabe potražnje u SAD-u, gdje su inflacija – i kamatne stope – i dalje visoke.

Uvoz u svibnju pao je za 4,5% u odnosu na prošlu godinu na 217,69 milijardi dolara – manje od pada od 8% koji je predviđao Reuters.

Kineski mjesečni uvoz opao je na godišnjoj razini od kraja prošle godine. Druge analize podataka pokazale su znakove oporavka domaće potražnje.

Evans-Pritchard iz Capital Economicsa procijenio je da je obujam uvoza u svibnju dosegao najvišu razinu u 18 mjeseci, nakon što je uzeta u obzir niža baza za usporedbu i promjene cijena.

Očekuje da će se uvoz “nastaviti oporavljati tijekom nadolazećih tromjesečja kako se poticaj od ponovnog otvaranja i dalje širi.”

Raščlamba kineske trgovine za svibanj po zemlji ili kategoriji u američkim dolarima nije bila odmah dostupna. Kina bi u petak trebala objaviti podatke o inflaciji.

You may also like