Kineski gospodarski rast usporio zbog trgovinskog rata

Najsporiji u tri desetljeća
Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najsporijim tempom u gotovo 30 godina, zakočeno američko-kineskim trgovinskim ratom i slabljenjem globalne potražnje, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

U razdoblju od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti porasle su 6,2 posto, izvijestio je državni zavod za statistiku. U prethodnom tromjesečju stopa njihova rasta iznosila je 6,4 posto. Procjena je u skladu s vladinim ciljem za cijelu godinu prema kojem bi gospodarstvo trebalo porasti 6,0 do 6,5 posto. U 2018. uvećano je 6,6 posto.

Podaci pokazuju da je kineski izvoz u prvoj polovini godine gotovo stagnirao pod utjecajem trgovinskog rata sa SAD-om. Kineski izvoz u SAD pao je više od osam posto. Među svijetlim točkama izdvaja se rast industrijske proizvodnje u lipnju, za 6,3 posto, nakon svibanjskih 5,0 posto. Oporavila su se ulaganja u fiksni kapital, na 5,8 posto u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, nakon 5,6-postotnog povećanja u razdoblju od siječnja do svibnja.

Ulaganja u infrastrukturu posustaju, očitovana u stopi rasta od 4,1 posto, nakon što su godinama bilježila dvoznamenkaste stope rasta. Nezaposlenost u urbanim područjima porasla je u lipnju na 5,1 posto, nakon svibanjskih 5,0 posto. To nije značajnije utjecalo na osobnu potrošnju, ako je suditi po 9,8-postotnom povećanju prometa u maloprodaji u prvoj polovini godine.

Od trenda odudara prodaja velikih artikala, poput automobila, kojih je prema podacima Kineskog udruženja proizvođača automobila u prvoj polovini godine prodano 12,4 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, navodi AFP.

Podatak o rastu u drugom tromjesečju u skladu je s očekivanjima i zapravo “stišava bojazni na tržištu da bi kinesko gospodarstvo uskoro moglo naglo usporiti”, ističe Stephen Innes iz Vanguard Marketsa.

Dva su vodeća gospodarstva svijeta međusobno uvela carine na robu ukupne vrijednosti veće od 360 milijardi dolara, što šteti industrijskim tvrtkama na obje strane Pacifika, ističe AFP.

Kineski tehnološki div Huawei Technologies najavio je u ponedjeljak da će u iduće tri godine u Italiji uložiti 3,1 milijardu dolara, tražeći od vlade u Rimu “transparentno, efikasno i pravedno” korištenje posebnih ovlasti u razvoju mobilnih mreža nove generacije.

You may also like

0 comments