Kineski energetski fond želi ući u J&T

Kineska CEFC China Energy Company Limited izvijestila je u srijedu da je od slovačke središnje banke zatražila odobrenje za povećanje udjela u vlasnici Varaždinske banke češko-slovačkoj financijskoj grupaciji J&T Finance Group (JTFG).

U ožujku su iz JTFG-a objavili da će kineski CEFC platiti 980 milijuna eura za povećanje udjela u grupi s gotovo 10 na 50 posto, u sklopu u sklopu planirane suradnje na pružanju bankovnih usluga građanima u zemljama srednje i istočne Europe. U idućoj fazi planira se otvaranje ogranaka J&T Banke u Kini.

Kao vlasnik polovine J&T Finance Groupa kineska će kompanija osigurati pristup češkom tržištu bankovnih usluga, te onima u Hrvatskoj, Rusiji i Slovačkoj. Prema podacima na internetskoj stranici grupe J&T ušao je na češko bankovno tržište 1998. godine kupnjom Podnikatelske banke (J&T Banke). Godine 2006. otvorili su ogranak u Slovačkoj a godinu dana kasnije ušli su i na rusko tržište preko J&T Bank ZAO.

U Hrvatskoj JTFG je 2014. kupio Varaždinsku banku. U energetskom sektoru osigurali su značajnu prisutnost 2004. godine kupnjom trećine udjela u Pražskoj energetici. Prema priopćenju na internetskoj stranici JTFG-a CEFC je “najveća privatna kompanija u Šangaju i šesta po veličini privatna kompanija u Kini”. Aktivni su u prvom redu u financijskom i energetskom sektoru. Transakciju još moraju odobriti nadležna regulatorna tijela a u srijedu je CEFC zatražio odobrenje slovačke središnje banke.

You may also like

0 comments