Home Politika Kineske vlasti još uvijek sakrivaju Tianin

Kineske vlasti još uvijek sakrivaju Tianin

by admin

Reakcija kineskih vlasti na nesreću koja se dogodila u Tianjinu podsjeća na dosadašnje postupanje vlasti u sučeljavanju s katastrofama: rasprava se guši, vlasti se igraju skrivača a pomno izabrana glasila se javno stavlja na stup srama. No to izaziva suprotan učinak, ocjenjuju analitičari, koji primjećuju još manju jasnoću nego kod ranijih katastrofa i može potaknuti sukobe u vrhu vlasti.

Eksplozije koje su se 12. kolovoza dogodile u skladištu kemijskih proizvoda odnijele su 114 žrtava. I dalje je prisutan rizik onečišćenja okoliša golemih razmjera. Središnje vlasti obično ističu mjesni karakter katastrofa i upozoravaju više na osobnu odgovornost nego na odgovornost sustava. I najmanja kritika na internetu se brzo uklanja.

Peking je kaznio 50 internetskih stranica i 360 računa na društvenim mrežama zbog “širenja glasina”. Vlasti su na internetu bile na meti kritika zbog toga što nisu objavile pojedinosti o eksploziji i o vrsti kemikalija na skladištu. “Informacije nisu bile dovoljo jasne”, ocijenio je Joseph Cheng, bivši profesor politologije na sveučilištu u Hong Kongu. “Katastrofe koje uzrokuje čovjek, kao što je eksplozija u Tianjinu, pokazuju da se društvom dobro ne upravlja jer se sigurnosne norme ne poštuju a korupcija je čvrsto ukorijenjena”.

Kinu je zadnjih godina pogodilo nekoliko prirodnih katastrofa pa je bivši premijer Wen Jiabao uveo tradiciju dolaska na mjesto nesreće želeći ostaviti dojam da vlada nešto poduzima. Njegov nasljednik, sadašnji premijer Li Keqiang dosad ga je slijedio u tome, ali ovaj put je izašao na teren tek četiri dana nakon nesreće. “Danas većina čelnika ne preuzima odgovornost jer se boje da će izgubiti položaj”, rekao je jedan korisnik internetske stranice mikroblogova Weibo.

U Tianjinu je Li Keqiang izjavio za honkonšku televiziju: “Moramo provesti istragu o nesreći, utvrditi uzroke i oštro kazniti odgovorne”. Za ovu nesreću se optužuje vlasti koje nisu poštovale sigurnosne propise, napose onaj po kojemu skladišta opasnih tvari moraju biti barem kilometar udaljena od stambenih četvrti. U međuvremenu je podignuta optužnica protiv Yang Donglianga, čelnika uprave za sigurnost na radu zbog “teških povreda discipline i zakona”, što su izrazi kojima se obično označava korupcija. “Kina je još daleko od toga da bude razvijena zemlja s dobrom upravom”, zaključio je Cheng.

Related Posts