Kineske devizne rezerve na najnižoj razini od 2011. godine

Kineske devizne pričuve u veljači su smanjene za 28,57 milijardi dolara, zabilježivši pad četvrti mjesec zaredom, ali znatno sporiji nego u siječnju, što sugerira da kineska središnja banka ublažava intervencije poduzimane s ciljem jačanja juana u kontekstu slabijeg odljeva kapitala iz zemlje.

Kineske devizne rezerve smanjene su četvrti mjesec zaredom, jer središnja banka prodaje dolare kako bi smanjila pritiske na tečaj juana i spriječila pojačani odljev kapitala iz zemlje. Krajem veljače su tako iznosile 3.200 milijardi dolara, što je njihova najniža razina od prosinca 2011. godine, pokazalo je u ponedjeljak izvješće kineske središnje banke.

Istodobno, kineske rezerve zlata uvećane su na 71,01 milijardu dolara, nasuprot 63,57 milijardi dolara krajem siječnja, pokazali su podaci objavljeni na službenim mrežnim stranicama kineske središnje banke.

Kineske devizne pričuve i dalje su najveće u svijetu, no smanjuju se tempom koji je, po ocjeni nekih analitičara, takvog intenziteta da bi uskoro Peking trebao omogućiti oštar pad vrijednosti juana odnosno uzmak u liberalizaciji te postrožiti kontrolu kapitalnih tijekova.

U siječnju su devizne pričuve smanjene za 99,5 milijardi dolara, nakon 107,9 milijardi dolara u prosincu lani, što je bio njihov najveći mjesečni pad otkako se vode te statistike. U 2015. godini u cjelini smanjene su za 513 milijardi dolara, najviše u povijesti. “To pokazuje da je odljev donekle usporio, no puno je čimbenika posrijedi”, kazao je glavni ekonomist u banci Nomura zadužen za Kinu, Yang Zhao, komentirajući podatke za veljaču.

U veljači se kineski juan stabilizirao, nakon većih oscilacija u siječnju i prosincu, čemu je djelomice pridonijelo slabljenje dolara u kontekstu smanjenih očekivanja u pogledu rasta kamatnih stopa u SAD-u, dodao je Zhao.

Na to su, po njegovim riječima, možda utjecali i dugi kineski novogodišnji praznici na početku veljače, kada mnoge tvrtke kroz dulje vrijeme ne rade pa poslovna aktivnost usporava. “Središnja banka i ostali vodeći dužnosnici opetovano su iskazivali želju za stabilizacijom i poručivali da nema osnove za izrazitiju deprecijaciju juana. Podjednako važno je i to što su tržišta brzo smanjila očekivanja brzog podizanja kamatnih stopa u SAD-u”, dodao je Zhao.

Odljev kapitala iz Kine pojačan je nakon devalvacije juana u kolovozu lani koja je iznenadila sudionike tržišta, a potpirivan je jačanjem zabrinutosti u vezi usporavanja kineskog gospodarstva i očekivanjima rasta kamatnih stopa u SAD-u. To je kinesku središnju banku primoralo na prodaje dolara na valutnim tržištima i na suzbijanje trgovanja valutama koje je procijenila špekulativnima.

You may also like