Home Ekonomija Kineske devizne rezerve na 3.050 milijardi dolara, najniže od 2011.

Kineske devizne rezerve na 3.050 milijardi dolara, najniže od 2011.

by Petra Rajković

Kineske devizne rezerve pale su u studenom peti mjesec zaredom, na 3.052 milijarde američkih dolara, što je njihova najniža razinu od ožujka 2011. godine, dok ih vlasti troše nastojeći zaustaviti pad juana prema američkoj valuti.

Devizne rezerve su u prošlom mjesecu smanjene za 69,06 milijardi dolara, pokazali su podaci središnje banke objavljeni u srijedu, u odnosu na smanjenje od 45,7 milijardi dolara u mjesecu listopadu.

Vjeruje se da kineska središnja banka prodaje dolare kako bi poduprla tečaj juana, budući da je njegova vrijednost u studenom potonula na najnižu razinu u posljednjih 8,5 godina.

Kina je u posljednjih nekoliko tjedana najavila niz mjera radi strože kontrole odljeva novca iz zemlje, jačajući time tržišne špekulacije da je u porastu potencijalno destabilizirajući odljev kapitala.

Dosadašnji pad juana za više od 5 posto u ovoj godini izazvao je val špekulacija da će kineska valuta nastaviti i dalje slabjeti te se trgovaci pitaju koliko će još dugo kineski čelnici moći braniti juan i iscrpljivati rezerve ako američki dolar bude nastavio i nadalje jačati.

Dodatni pritisak na pad kineske valute stvara i novoizabrani američki predsjednik Donald Trump, obećavši da će svog prvog radnog dana – 20. siječnja – etiketirati Kinu kao valutnu manipulatoricu, a zaprijetio je i uvođenjem ogromnih carina na uvoz kineske robe.

(Agencije)

Related Posts