Kineska potražnja zabrinula naftna tržita

Nove korona mjere

Cijene sirove nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 87 dolara, pritisnute zabrinutošću za potražnju u Kini zbog novog vala zaraze covidom 19 i pogoršanim izgledima za rast velikih gospodarstava. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila je 87,10 dolara. Na američkom tržištuje pak iznosila 79,40 dolara.

Na kraju prošlog tjedna raspoloženje je prigušila oslabljena potražnja u Kini zbog novog vala covida 19 i mogućnost opetovanog podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u.

Zabrinutost za Kinu protegnula se i na početak ovog tjedna.

Broj novih slučajeva covida zadržao se blizu visokih travanjskih razina, odražavajući nova žarišta u svim regijama i u velikim gradovima. Škole su u nekim četvrtima Pekinga u ponedjeljak prešle na online nastavu, nakon što su dužnosnici zatražili od stanovnika da ostanu kod kuće.

Guangzhou je odredio petodnevno zatvaranje najgušće naseljene četvrti.

Trgovce zabrinjava i posustajanje gospodarskih aktivnosti u drugim velikim gospodarstvima.

Prošlotjedne izjave iz američke središnje banke potpiruju bojazni i za rast najvećeg svjetskog gospodarstva, s obzirom na signale o daljnjem podizanju ključnih kamatnih stopa.

Procjene o podizanju kamatnih stopa u SAD-u podupire pak dolar, što poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i dodatno koči potražnju.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas je odvojeno objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak pojeftinio 2,87 dolara, na 87,65 dolara.

You may also like