Predstavnici kineskih kompanija CMEC i CAIDC potpisali su u četvrtak u Mostaru memorandum o razumijevanju s kompanijom Gradina iz Tomislavgrada kojim je u sljedećoj godini predviđena izgradnja vjetroelektrane vrijedne 150 milijuna eura na području te općine u jugozapadnom dijelu BiH.

Memorandum o razumijevanju potpisali su vlasnik kompanije “Gradina“ d.o.o. Tomislavgrad Mate Dukić te predstavnici kineskih kompanija Li Xuegiang iz CMEC-a (China machinery engineering corporation) i Mu Yushi iz CAIDC-a (China-Africa investment and development Co.).  Tim dokumentom se predviđa izgradnja vjetroelektrane na prostoru općine Tomislavgrad koja će imati instaliranu snagu od 112 megawata, a rok završetka izgradnje je 2017. Ukupni iznos investicije procjenjuje se na približno 150 milijuna eura. Zamišljeno je da kineski suvlasnici investiraju 90 posto sredstava, a deset posto je domaći kapital.  “Nama je cilj da što prije počnu radovi kako bi prvi megawati električne energije počeli teći iz vjetroparka”, rekao je Dukić. Po njegovim riječima dio građevinskih radova je već završen.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, koji je nazočio potpisivanju memoranduma ocijenio je iznimno značajnim realizaciju ovoga posla.  “To će biti jedan dobar pokazatelj i reklama drugima, koji su nam zemljopisno puno bliži, za investiranje kada su unatoč teškim vremenima kineski gospodarstvenici došli da bi uložili u BiH. Ovo je pokazatelj i da imamo potencijale za investiranje te stvara jednu novo pozitivno ozračje”, rekao je Čavara.

U vjetroparku koji se nalazi na površini od 16 četvornih kilometara bit će instalirano 35 turbina. Očekuje se zaposlenje 20 djelatnika, a godišnje bi Tomislavgrad od naknade dobivao milijun maraka (oko pola milijuna eura), dok bi oko pola milijuna maraka godišnje u proračun dobivala Hercegbosanska županija.

Related Posts