Home TribinaAnalize Kineska energetska potrošnja po osobi prvi puta nadmašila europsku

Kineska energetska potrošnja po osobi prvi puta nadmašila europsku

by Energypress.net

Analiza kineskog Instituta za energiju

Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti. Zemlja je povećala proizvodnju na ugljen, ali je također dodala više obnovljivih kapaciteta nego ostatak svijeta zajedno, prema godišnjem Statističkom pregledu Instituta za energiju. To znači da intenzitet ugljika njegove energije zapravo pada.

Kinesku potrošnju pokreće širenje podatkovnih centara, 5G infrastrukture i punjenja automobila, dok mnoge tvornice također rade punom parom kako bi zadovoljile potražnju za robom u inozemstvu. “Ne bismo trebali zanemariti energiju i emisije koje su Europljani učinkovito izvozili kineskim proizvođačima”, rekao je Nick Wayth, glavni izvršni direktor EI-a.

Sve je više dokaza da je ovisnost o fosilnim gorivima u velikim naprednim gospodarstvima možda dosegnula vrhunac. U Europi prošle godine oni su činili manje od 70% primarne energije prvi put od industrijske revolucije, zahvaljujući nižoj potražnji i rastu obnovljivih izvora, prema EI-u.

To naglašava dilemu dekarbonizacije za mnoge zemlje. Ako pad potrošnje energije i emisija u Europi jednostavno povećava proizvodnju ugljika drugdje, politike za rješavanje globalnih klimatskih promjena ne funkcioniraju.

Upotreba ugljena također se povećala u Indiji prošle godine usred brzog gospodarskog rasta. Po prvi put, zemlja je potrošila više zagađujućeg goriva nego Europa i Sjeverna Amerika zajedno, prema statističkom pregledu, prenosi SEEbiz.

“Velika slika maskira različite energetske priče koje se odvijaju na različitim zemljopisnim područjima”, rekao je Wayth. “U naprednim gospodarstvima opažamo znakove vrhunca potražnje za fosilnim gorivima, što je u suprotnosti s gospodarstvima na globalnom jugu, za koje gospodarski razvoj i poboljšanja kvalitete života i dalje potiču rast fosilnih goriva.”

Related Posts