Home Ekonomija Kineska ekonomija oporavlja se brže od očekivanja

Kineska ekonomija oporavlja se brže od očekivanja

by Energypress.net

Kineske vlasti

Kineska ekonomija oporavlja se brže nego što su najviši dužnosnici očekivali zbog krize s Covidom-19 i ponovnog otvaranja, što sugerira da će vlada biti suzdržana od uvođenja novih poticajnih mjera ove godine, izvijestio je danas Bloomberg pozivajući se na neimenovani izvor blizak kineskim vlastima.

Val infekcija koji je uslijedio nakon naglog ukidanja pandemijskih ograničenja završio je brže nego što su visoki dužnosnici očekivali.

Isti izvor navodi da je, unatoč predviđanjima da će epidemija trajati do veljače ili ožujka, najveći broj stanovništva zaražen već početkom godine, što je omogućilo brži oporavak gospodarstva.

Ključni podaci objavljeni ovog tjedna podupiru mišljenja da se gospodarstvo snažno oporavlja nakon što je Kina napustila svoju strategiju nulte tolerancije na Covid-19.

Agencija navodi da je u veljači proizvodni sektor zabilježio najveći porast aktivnosti u posljednjih više od desetljeća istraživanja menadžera nabave, a porasla je i aktivnost potrošača.

Prodaja kuća također je porasla prvi put u 20 mjeseci, prema 100 najvećih investitora u nekretnine.

Bloomberg kaže da su gospodarski izgledi i dalje neizvjesni, usred slabog globalnog rasta i povećanih referentnih kamatnih stopa, a potražnja za kineskim proizvodima pala je posljednjih mjeseci na nekim od najvećih tržišta, poput SAD-a i Europe, te će vjerojatno ostati na niskoj razini niža razina do kraja godine..

Dodaje se da su napetosti između SAD-a i Kine oko tehnoloških i geopolitičkih pitanja također eskalirale i dodatno zategle poslovnu klimu.

Ekonomisti očekuju da će kineska vlada ove godine postaviti cilj rasta od više od pet posto, dok drugi procjenjuju da će to biti 5,5 posto ili više.

Gospodarstvo je prošle godine poraslo za samo tri posto, što je drugi najsporiji tempo od 1970-ih, navodi agencija, a prenosi SEEbiz.

Related Posts