Kina želi popuštanje napetosti u Južnom kineskom moru

Kineski premijer Li Keqiang u nedjelju je predočio prijedlog od pet točaka za smanjenje napetosti u Južnom kineskom moru, iako je potvrdio da Peking u tom području, na otocima i grebenima, gradi vojna postrojenja.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova za azijska pitanja Liu Zhenim također je potvrdio izgradnju vojnih postrojenja i objasnio da cilj tog poteza nije militarizacija tog područja već se radi o dijelu politike nacionalne obrane. “Ti otoci i grebeni su jako udaljeni od kineskog kopna te je nužno održati i dograditi neophodna vojna postrojenja. No to se ne smije dovoditi u vezu s pokušajem militarizacije otoka i grebena i militarizacijom Južnog kineskog mora”, kazao je Liu na summitu ASEAN-a.

Osvrnuo se i na uplovljavanje američkog ratnog broda USS Lassenu, razarača s navođenim projektilima, koji se približio na 12 nautičkih milja od kineskog grebena u, ustvrdivši da se radi o “političkoj provokaciji” pod izlikom “slobode plovidbe”. “Pravi cilj američkog upada u vode Južnog kineskog mora je ispitati kako će Kina reagirati na tu provokaciju”, rekao je Liu.

Početkom mjeseca to su područje nadlijetali američki bombarderi B-52. Spomenuti dio Južnog kineskog mora svojataju i Vijetnam, Filipini, Tajvan i Brunei. Washington je pozvao zemlje da prestanu s izgradnjom umjetnih otoka i posezanjem za teritorijem, poručivši da će SAD nastaviti promicati pravo na slobodu plovidbe .

You may also like