Kina zbog krize kupuje sve više američkg plina

LNG

Skok cijena plina na azijskom spot tržištu za pet puta istaknuo je važnost dugoročnih ugovora. Kina kreće u veliki zaokret što se tiče dobavljača energenata – namjerava snažno povećati uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina (LNG).

Kako doznaje Reuters, vodeće kineske energetske kompanije u uznapredovalim su pregovorima s izvoznicima LNG-a iz SAD-a o dugoročnoj isporuci tog energenta s obzirom da skok cijena plina te nestašice struje u Kini sve više naglašavaju (ne)sigurnost tamošnje energetske opskrbe.

Reutersovi upućeni izvori ističu da je najmanje pet kineskih kompanija uključeno u pregovore, među njima i državni divovi Sinopec i CNOOC.

S druge je strane pregovaračkog stola Cheniere Energy te Venture Global. Početkom prošlog tjedna ugovor o opskrbi na 13 godina sklopio je CNOOC sa Cheniereom. To je ujedno i prvi veliki ugovor o kineskoj kupnji američkog LNG-a od 2018. godine.

Potencijalni dogovori ostalih uključenih mogli bi dovesti do kupnje američkog LNG-a vrijedne desetke milijardi dolara što bi označilo skok kineskog uvoza plina iz SAD-a.

You may also like

0 comments