Kina uvela nove carine na poluvodiče

Kina je izdala nove smjernice o tranferu intelektualnog vlasništva domaćih kompanija inozemnim ulagačima u kontekstu pojačanih globalnih napetosti oko krađe tehnologije a uvela je i nove porezne olakšice za proizvođače poluvodiča kako bi smanjila ovisnost o uvozu.

Prema smjernicama objavljenim u čevrtak vlada će ubuduće morati odobriti svaki tranfer intelektualnog vlasništva u segmentu integriranih matičnih ploča, softvera i novih sorti poljoprivrednih kultura.

Cilj je smjernica “zaštita nacionalne sigurnosti i značajnih javnih interesa”, priopćeno je iz vlade.

“Uvođenje smjernice važan je korak u zaštiti nacionalne sigurnosti”, kazao je Zhang Zhicheng iz Državnog ureda za intelektualno vlasništvo u razgovoru za list China Daily.

Potez je također u skladu s međunarodnim propisima, naglasio je Zhang, podsjećajući na “slične sustave provjere u Europskoj uniji i Japanu”.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je nove carine na kineski uvoz zbog “krađe” intelektualnog vlasništva, što je potpirilo strah od trgovinskog rata.

Peking je u petak također uveo nove porezne olakšice i izuzeća za proizvođače poluvodiča, nastojeći smanjiti ovisnost o uvozu. Proizvođači će tako u razdoblju od dvije do pet godina biti oslobođeni obveze plaćanja poreza na dobit, nakon čega će moći ostvariti pravo na odbitke, objavilo je ministarstvo financija na internetskoj stranici.

Kompanije koje proizvode čipove bazirane na 65-nanometarskoj tehnologiji i s ulaganjima većim od 15 milijardi juana (2,39 milijardi dolara) bit će oslobođene obveze plaćanja poreza na dobit na razdoblje od pet godina. U slučaju kompanija koje proizvode čipove bazirane na 130-nanometarskoj tehnologiji izuzeće će trajati dvije godine.

Izuzeća obuhvaćaju čitav niz proizvoda, od osnovnih do najsuvremenijih čipova. Kina je u velikoj mjeri ovisna o uvozu poluvodiča koji po vrijednosti spadaju među najveće uvozne stavke. Peking želi preteći inozemnu konkurenciju i postati glavni proizvođač poluvodiča do 2030. godine.

Američki predsjednik traži pak od Kine da kupuje više poluvodiča od SAD-a kako bi modificirao planirano uvođenje carina na kineske proizvode.

You may also like

0 comments