Home Geopolitika Kina upozorava SAD da ne naziva trg prema kineskom disidentu

Kina upozorava SAD da ne naziva trg prema kineskom disidentu

by Agencije

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je u utorak SAD na “ozbiljne posljedice” ako trg ispred kineskog veleposlanstva u Washingtonu bude nazvan po prodemokratskom disidentu i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Američki Senat u petak je jednoglasno podržao plan da se trg nazove po Liu Xiabou, koji je 2009. zatvoren na 11 godina nakon optužbi za subverziju jer je organizirao potpisivanje peticije kojom se tražilo ukidanje jednostranačke vlasti. Kina smatra Lia kriminalcem.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei izjavio je da je taj potez “u suprotnosti s temeljnim normama međunarodnih odnosa” te da mu se Kina odlučno protivi. “Ako taj prijedlog zakona bude usvojen, prouzročit će ozbiljne posljedice. Zahtijevamo od američkog Senata da prestane promovirati taj prijedlog zakona i nadamo se da će američke izvršne vlasti okončati tu političku farsu”, rekao je Hong na brifingu za novinare.

Zakon je predložio senator Ted Cruz, jedan od vodećih kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju. Glasnogovornik Bijele kuće je izjavio da će savjetnici predsjednika Baracka Obame preporučiti da on uloži veto na prijedlog zakona te da to nije učinkovit način za osiguravanje oslobađanja Liua.

Related Posts