Kina ulaže 60 milijardi dolara u razvoj Afrike

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je u ponedjeljak 60 milijardi dolara za razvoj Afrike, dodajući na sastanku s afričkim vođama kako će i Kina i Afrika profitirati od njegove inicijative za investicije u infrastrukturu “Jedan pojas, jedan put”.
Najavljena kineska pomoć uključit će 15 milijardi dolara “besplatne pomoći i beskamatnih kredita”, rekao je Xi. Dugačkim govorom Xi je otvorio sedmi Forum o kinesko-afričkoj suradnji te u njemu istaknuo i da će Kina otpisati dio dugova najmanje razvijenim afričkim zemljama, ali nije pojasnio ni kada ni kojima.

Na forumu sudjeluje više od 30 afričkih predstavnika vlasti te stotine investitora. Xi je na prethodnom sastanku 2015. godine u Johannesburgu već obećao uložiti 60 milijardi dolara u afrički kontinent. Mnogi su kineski projekti već počeli mijenjati kontinent.

U Keniji, Nigeriji, Etiopiji, Tanzaniji, Angoli i Maroku izgrađene su važne željezničke linije, asfaltirane su tisuće kilometara cestovnih pravaca, a sagrađene su zgrade vlade i bolnice. Kineski investitori financiraju i razvoj čitavih gradova, poput grada Kilambea u Angoli. “Mnogi afrički vođe vide kineske investicije kao alternativu nezainteresiranim pristupima SAD-a i Europe”, izjavila je istraživačica s kineskog instituta Merics u Berlinu Sabine Mokry.

Kritičari pak upozoravaju kako projekti koje financira Kina mogu dovesti do velikih dugova i iskorištavanja afričkih radnika. Malezijski premijer prošlog je mjeseca zbog tereta duga otkazao projekt investicija u energetiku i željeznice vrijedan više milijardi dolara te upozorio na “novu vrstu kolonijalizma” iz Pekinga. Iz Pekinga se nadaju trgovinom u drugim regijama nadoknaditi gubitke stvorene trgovinskim ratom sa SAD-om i uvođenjem visokih carina na kineske proizvode.

Peking je za Afriku zainteresiran i radi unaprjeđenja sigurnosti. Prošle je godine Kina otvorila prvu pomorsku bazu u inozemstvu, u Džibutiju. Želi povećati i prodaju oružja na afričkom tržištu.

You may also like