Kina uhićuje zbog širenja štetnih informacija na internetu

Kineska policija u utorak je priopćila da je uhitila oko 15 tisuća osoba zbog “zločina” koji su “ugrozili internetsku sigurnost”, dok vlada pojačava mjere kontrole nad internetom. Otkad je 2013. došao na vlast, predsjednik Xi Jinping je pokrenuo kampanju protiv “kriminala” na internetu, koji Komunistička partija smatra sve važnijim i pokušava ga staviti pod svoju kontrolu.

Policija je istražila 7400 slučajeva cyber kriminala, objavilo je ministarstvo javne sigurnosti u izjavi na internetu. U priopćenju se ne navodi na koje se razdoblje ti slučajevi odnose, ali se spominje jedan slučaj iz prosinca prošle godine. Kina je prošli mjesec pokrenula šestomjesečni program nazvan “Čišćenje interneta”. “Kao sljedeći korak, tijela javne sigurnosti će nastaviti istraživati i sprečavati cyber kriminal”, objavilo je ministarstvo. Kampanja će se također fokusirati na rješavanja najvećih slučajeva i uništavanje internetskih kriminalnih skupina, dodaje se.

Borba kineskih vlasti odnosi se na internetske stranice koje pružaju “ilegalne i štetne informacije”, kao i na reklamiranje pornografije, trgovine oružjem i eksplozivima, te kockanja. Policija je ukupno istražila 66 tisuće internetskih stranica.

You may also like