Home Ekonomija Kina revalvirala juan najviše u deset godina

Kina revalvirala juan najviše u deset godina

by Agencije

Kina je u ponedjeljak revalvirala tečaj juana prema dolaru najviše u deset godina, samo tri mjeseca nakon devalvacije koja je šokirala svjetska tržišta, objavili su u ponedjeljak dužnosnici i mediji.

Prema priopćenju kineske središnje banke srednji tečaj juana prema dolaru revalviran je 0,54 posto. Bloomberg News napominje da je to najveća revalvacija od 2005. godine, kada je Peking ukinuo fiksirani tečaj domaće valute prema dolaru. Kina sada dopušta jačanje odnosno slabljenje domaće valute do dva posto prema dolaru u odnosu na dnevni tečaj na domaćem tržištu deviza. U kolovozu su kineske vlasti u tjedan dana devalvirale juan gotovo pet posto u sklopu reformi čiji je krajnji cilj fleksibilniji tečaj juana. Taj je potez potpirio zabrinutost u inozemstvu da je kinesko gospodarstvo u lošijem stanju nego što se dotada mislilo i da Peking pokušava pojeftiniti izvoz kako bi potaknuo njegov snažniji rast.

Kina je obećala da devalvirati domaću valutu kako bi poduprla konkurentnost svog gospodarstva a aktualnu revalvaciju treba promatrati i u kontekstu nastojanja Pekinga da juanu osigura status rezervne međunarodne valute kakav trenutno ima američki dolar. Ta je ambicija uvjetovana spremnošću i manevarskim prostorom Pekinga da ublaži stroga ograničenja trgovine juanom. Vlasti strahuju da bi se odustajanjem od kontrole nad tečajem odrekle važnog alata za upravljanje gospodarstvom, koje je u posljednjem tromjesečju zabilježilo najsporiji rast u posljednjih šest godina.

Da bi juanu osigurao veći utjecaj u međunarodnim transakcijama, Peking mora uvjeriti Međunarodni monetarni fond (MMF) da ga uključi u košaru ključnih svjetskih valuta, koju trenutno čine dolar, euro, funta i jen. Globalni zajmodavac ažurira komponente košare svakih pet godina a sljedeća je na redu ovog mjeseca. “Gospodarstvo se stabilizira i očekivanja daljnje deprecijacije oslabila su kako u samoj Kini tako i u inozemstvu”, kazao je Liu Jian, analitičar iz Bank of Communications za AFP. “S druge strane, cilj vladine politike posve je očit – pokušavaju zadržati stabilno devizno tržište i usmjeravati ga budući da je stabilizacija važna za prihvaćanje juana u košaricu specijalnih prava vučenja na dolazećem sastanku MMF-a”, dodaje Jian.

Related Posts