Kina razbila najveću mrežu ilegalnih bankara

Kineska policija u istočnoj pokrajini Zhejiang razbila je najveću kinesku mrežu za prebacivanje novca izvan zemlje ilegalnim kanalima čije se transakcije procjenjuju na 410 milijarda juana ili 64,24 milijarda američkih dolara, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo za javnu sigurnost, a prenosi Xinhua.

Uhićeno je oko stotinu sumnjivaca iz osam banda otkako je policija u rujnu prošle godine pokrenula istragu. Policija kaže da je bande povezivao čovjek pod imenom Zhao, koji je upravljao s desecima fiktivnih tvrtki u Hong Kongu. Tvrtke su se bavile deviznim transakcijama i pranjem novca. U prosincu 2014., izdani su bili uhidbeni nalozi za 56 sumnjivaca i zamrznuto je više od 3000 bankovnih računa. Policiji je trebalo gotovo godinu dana da prouči više od 1,3 milijuna sumnjivih transakcija, prenosi China Daily.

Jedan od vođa banda, Yang, rekao je za Xinhuu da su mnogi klijenti željeli izbjeći strogi kineski nadzor deviznih transakcija. Zahvaljujući tome banda je zarađivala preko 50.000 juana na dan. Kinezi smiju iz zemlje iznijeti najviše 50.000 američkih dolara godišnje.

Kineski dužnosnici, po pisanju The Wall Street Journala, procjenjuju da kroz ilegalne banke svake godine prođe oko 800 milijardi juana ili 125 milijarda američkih dolara. Te neformalne mreže omogućuju i kineskim radnicima u inozemstvu koji ne mogu otvoriti legalne račune da šalju novac kući. Kina ima “sve ozbiljniji i složeniji” problem nelicenciranih financijskih institucija koje se često koriste za pranje novca stečenog korupcijom, online kockanjem i prijevarama, priznalo je u rujnu ministarstvo.

Policija je od kolovoza, po podacima ministarstva, zatvorila 37 takvih ilegalnih banaka. Također u četvrtak, policija u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong objavila je da je početkom mjeseca razotkrila 10 ilegalnih banaka, odgovornih za ilegalne transakcije u vrijednosti 51,6 milijarda juana.

You may also like