Kina povećava vojni proračun

Peking – Kineski vojni proračun trebao bi se povećati za “oko 10 posto” ove godine, izjavila je u srijedu visoka dužnosnica parlamenta, što je novo dvoznamenkasto povećanje koje svjedoči o velikim vojnim ambicijama Pekinga.

Tu je procjenu iznijela Fu Ying, glasnogovornica Narodne nacionalne skupštine koja je podsjetila da će točna brojka biti službeno objavljena u četvrtak. “Već sada vam mogu dati opću ideju. Povećanje predloženo za vojne troškove 2015. u proračunu bit će oko 10 posto”, izjavila je Fu na konferenciji za tisak. U želji da popravi svoj status sile na svjetskoj političkoj sceni i u Aziji, Peking ubrzano povećava svoje vojne troškove koji su skočili za 11,2 posto 2012., za 10,7 posto 2013. te za 12,2 posto prošle godine. Proračun kineske obrane drugi je najviši na svijetu iza SAD-a, ali su zapadni stručnjaci uvjereni da realni troškovi Pekinga premašuju službene iznose.

Pentagon je procijenio da je Kina 2012. uložila između 135 i 215 milijardi dolara za narodnu oslobodilačku armiju, najveću na svijetu s 2,3 milijuna vojnika.

You may also like