Home Geopolitika Kina postavila rakete na sporne otoke u Tihom oceanu

Kina postavila rakete na sporne otoke u Tihom oceanu

by Agencije

Kina je postavila napredne zemlja-zrak raketne sustave na jednom od spornih otoka koje nadzire u Južnom kineskom moru, rekli su u srijedu Tajvan i američki dužnosnici, čime je pojačala napetosti u tom području.

Glasnogovornik tajvanskog ministarstva obrane general bojnik David Lo rekao je Reutersu da su bitnice projektila raspoređene na otok Woody. Otok je dio lanca Paracel koji je pod nadzorom Kine više od 40 godina, ali na kojega isto tako pravo polaže Tajvan i Vijetnam. “Zainteresirane strane trebaju surađivati kako bi održale mir i stabilnost u Južnom Kineskom moru i suzdržati se od poduzimanja jednostranih mjera koje bi povećale napetosti”, rekao je Lo u srijedu.

Američki dužnosnik obrane isto tako je potvrdio raspoređivanje projektila o čemu je prvi izvijestio Fox News. Slike s civilnog satelita tvrtke ImageSat pokazuju dvije bitnice od osam lansera raketa zemlja-zrak kao i radarski sustav, prema izvješću Fox Newsa.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora kroz koje svake godina prolazi više od 5 bilijuna dolara roba u globalnoj trgovini te gradi uzletno-sletne staze i drugu infrastrukturu na umjetnim otocima kako bi ojačala svoje pretenzije. Sjedinjene Države govore kako će nastaviti provoditi “slobodu navigacijskih ophodnja” brodovima i zrakoplovima kako bi osigurale neometan prolaz kroz to područje na koje Vijetnam, Malezija, Brunei, Filipini i Tajvan polažu suprotstavljena prava.

Related Posts