Home Energetika Kina ponovno razočarala, cijene nafte pale

Kina ponovno razočarala, cijene nafte pale

by Agencije

Cijene nafte blago su u ponedjeljak pritisnuli kineski podaci koji su podbacili u odnosu na očekivanja, potaknuvši bojazan da bi smanjena globalna potražnja mogla dodatno pogoršati višak na strani ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 38 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,76 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po nepromijenjenoj cijeni od 44,63 dolara. Kina je i na početku ovog tjedna bila u fokusu tržišta, koji se ovaj puta usmjerio na podbačaj ulaganja i tvorničke proizvodnje u kolovozu u odnosu na očekivanja. S obzirom na niz slabih pokazatelja iz drugog po veličini svjetskog gospodarstva povećani su izgledi da će tempo rasta u trećem tromjesečju prvi puta od financijske krize biti slabiji od sedam posto. “Reakcija na kineske podatke bila je rasprostranjena na široku lepezu tržišta – od robe i industrijskih metala do tržišta dionica”, konstatira Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Slabiji gospodarski rast u Kini pojačava strah od slabije potražnje za naftom koja bi dodatno pogoršala višak na strani ponude. Izrazitiji pad cijena zakočila je ipak procjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će aktualna saudijska strategija očuvanja tržišnog udjela u konačnici rezultirati istiskivanjem s tržišta proizvođača s višim troškovima i smanjenjenjem proizvodnje za četvrtinu u 2016. Odvojeno će ovog tjedna u fokusu trgovaca biti i američka središnja banka, odnosno njezina potencijalna odluka o izmjeni razine ključnih kamatnih stopa. Podigne li Fed kamatnjake prvi puta u gotovo 10 godina, očekuje se da će dolar ojačati a cijene nafte pasti, zbog smanjene kupovne moći imatelja ostalih valuta.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 44,64 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan

Related Posts