Kina, trenutno najveći investitor u čiste izvore energije, planira tijekom 2016. godine povećati svoje vjeroenergetske i solarne kapacitete za 21% kako bi nastavila zacrtani plan smanjenja emisija CO2 te ovisnosti o ugljenu u proizvodnji električne energije.

Ova azijska država tako tijekom naredne godine planira izgraditi 20 GW novih vjetroelektrana te 15 GW novih solarnih postrojenja, javljaju iz kineske nacionalne uprave za energiju. Kina se obvezala da će do 2030. godine proizvodnja iz OIE zauzimati 20% nacionalnog energetskog miksa, dok će u naredne tri godine prestati odobravati otvaranje novih rudnika ugljena.

Najveći svjetski proizvođač emisija CO2 do kraja bi godine tako trebao raspolagati sa ukupno 120 GW vjetroelektrana, 43 GW solarnih elektrana te 320 GW hidroelektrana. Osim izgradnje novih energetskih postrojenja, Kina će dodatno promicati i izgradnju novih te poboljšanje postojećih elektroenergetskih mreža.

Kako bi mogla subvencionirati projekte obnovljivih izvora energije Kina je od 01. siječnja ove godine digla naknadu za poticanje OIE koja se obračunava ovisno o iznosu računa za električnu energiju za oko 27%. Ovaj potez napravljen je kako bi se olakšalo neusklađenost između naknada za poticanje OIE te iznosa koje Vlada plaća nositeljima projekata obnovljivih izvora energije, a sve s ciljem dodatnog povećanja proizvodnje električne energije iz OIE.

Related Posts