Kina obećala slobodu vjeroispovjesti

Kina obećaje da će očuvati vjerske slobode u najnovijoj Bijeloj knjizi koju je objavila vlada, prenose u utorak državni mediji u vrijeme kada se očekuje sklapanje povijesnog sporazuma između Svete Stolice i Pekinga o načinu imenovanja biskupa.

“Primjereni vjerski odnosi” i “gušenje vjerskog ekstremizma” uz očuvanje vjerskih sloboda “uobičajene su zadaće s kojima se suočavaju sve zemlje u svijetu”, stoji u dokumentu, prenosi njemačka agencija dpa.

“Vjere u Kini moraju biti kineske po svojoj orijentaciji” i moraju se prilagoditi zemlji “socijalističkog društva”, navodi se nadalje.

Bijela knjiga objavljena je u vrijeme kada se očekuje sporazum između Pekinga i Svete Stolice koji bi mogao donijeti obnovu diplomatskih odnosa prekinutih prije gotovo 70 godina.

Kina je uložila stvarne napore prema uspostavi odnosa s Vatikanom, rekao je u utorak kineski dužnosnik, prenosi Reuters.

Prema očekivanjiam od tog sporazuma, Vatikan bi odlučivao u imenovanju budućih biskupa, što danas nije slučaj. Kineski katolici podijeljeni su između sljedbenika biskupa koje imenuje kineska vlada i vjernika koji poštuju “ilegalce”, a riječ je o biskupima koji su lojalni Vatikanu.

Puni odnosi s Pekingom omogućili bi Vatikanu zakonski okvir za skrb nad oko 12 milijuna katolika u Kini, piše Reuters.

“Iskrena želja naše vlade je poboljšati odnose i kineska vlada uvijek je ulagala stvarne napore u tom smjeru”, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Chen Zongrong, bivši zamjenik Državne uprave za vjerska pitanja.

Prošli tjedan Vatikan je objavio da se nastavlja dijalog između dviju strana no sporazum zasad neće biti potpisan iako se očekivalo da će se to dogoditi u ožujku.

Drugo sporno pitanje je kako riješiti problem Tajvana, koji ima samoupravu i održava službene diplomatske odnose s Vatikanom. Kina, međutim, smatra Tajvan svojom odmetnutom pokrajinom i odriče mu pravo na sklapanje međudržavnih odnosa.

Međutim, ako se i poboljšaju odnosi s Katoličkom crkvom, službeni Peking i dalje guši slobode Ujgura, koji su muslimani, kao i tibetanskih budista i sljedbenika sekte Falun Gong, navodi Freedom House, organizacija koja mjeri političke i vjerske slobode diljem svijeta.

Kina službeno priznaje pet vjeroispovijesti u svojoj Bijeloj knjizi – budizam, taoizam, islam, katolicizam i protestantizam. Procjenjuje se da je u Kini oko 200 milijuna vjernika. Međutim, ta brojka službenog Pekinga znatno je niža od procjene koju iznosi Freedom House – 350 milijuna vjernika, no američki State Department procjenjuje da je u cijeloj Kini oko 657 milijuna vjernika, piše agencija dpa.

You may also like

0 comments