Kina neće devalvirati juan radi poticanja izvoza

Kineska vlada u ponedjeljak je istaknula da vrijednost juana određuju tržišne sile i da ga nema namjeru devalvirati kako bi poduprla izvoz, nakon što je Washington poručio da prati slabljenje juana u kontekstu eskalirajućeg trgovinskog rata.
Iz kineskog ministarstva vanjskih poslova također su poručili da prijetnje i zastrašivanja u vezi trgovine kod Kine nikad ne prolaze. Ta izjava uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump u petak rekao da je spreman uvesti carine na sav robni uvoz iz Kine, vrijedan 500 milijardi dolara.

Na dnevnom brifingu za tisak glasnogovornik ministarstva Geng Shuang bio je upitan da komentira izjave američkog ministra financija Stevene Mnuchina, koji je u petak Reutersu izjavio da će slabljenje juana biti analizirano u sklopu polugodišnjeg izvješća američkog ministarstva financija o manipulacijama valutnim tečajevima, a koje će biti objavljeno 15. listopada.

Geng je izjavio da kretanja ponude i potražnje na tržištima određuju vrijednost juana i da je zdrava gospodarska izvedba pružila podršku za njegove razine. “Kina ne namjerava koristiti instrumente poput devalvacije valuta s ciljem povećanja konkurentnosti kako bi potaknula izvoz”, rekao je novinarima na brifingu. “Savjetujemo američkoj strani da ostane smirena i da zadrži racionalni pristup”, poručio je glasnogovornik.

Iako ministarstvo vanjskih poslova nije nadležno za valutnu politiku, ono je jedini vladin resor koji ima dnevne brifinge za tisak kojima mogu nazočiti strani novinari, podsjeća Reuters. Iz kineske središnje banke, kao ni i iz državne uprave za valutna tržišta, nisu odgovorili na upit da komentiraju Mnuchinove izjave.

Kineski juan, pogođen trgovinskim sukobom i snažnim dolarom, izgubio je na vrijednosti više od sedam posto prema dolaru od kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja. Prema podacima američke vlade, u 2017. je u SAD uvezeno kineskih roba u vrijednosti 505 milijardi dolara, što je rezultiralo američkim deficitom od gotovo 376 milijardi dolara. Uvoz iz Kine u prvih je pet mjeseci 2018. godine dosegnuo 205 milijardi dolara, pri čemu je deficit dosegnuo 152 milijarde dolara.

Ranije ovoga mjeseca SAD je nametnuo carine na uvoz roba iz Kine u vrijednosti 34 milijardi dolara. Kina je smjesta uzvratila carinama na uvoz američkih proizvoda u istoj vrijednosti, podsjeća Reuters.

You may also like

0 comments