Home Ekonomija Kina na dobrom putu doseći prognozirani rast

Kina na dobrom putu doseći prognozirani rast

by Energypress.net

Li Qiang

Kineski premijer Li Qiang rekao je u utorak da je njegova zemlja još uvijek na pravom putu da postigne svoj godišnji cilj rasta od oko 5%.
Rekao je da se očekuje da će rast u drugom kvartalu biti brži nego u prvom.

Kinesko gospodarstvo poraslo je 4,5 posto u prvom tromjesečju, bolje od očekivanja. Međutim, naknadni podaci ukazali su na sporiji rast. Ekonomski podaci za svibanj nisu ispunili očekivanja analitičara.

Li je govorio na uvodnom plenarnom sastanku godišnjeg sastanka novih prvaka Svjetskog ekonomskog foruma.

Konferencija će se održati od utorka do četvrtka u Tianjinu u Kini. Ovogodišnji skup obilježava prvi put od pandemije da se godišnja kineska konferencija Svjetskog ekonomskog foruma održava osobno.

Li je postao premijer u ožujku, nakon rekonstrukcije vodstva koja se odvijala dva puta po desetljeću u listopadu, a koja je u središtu tima uključila lojaliste kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Kina je u ožujku objavila svoj cilj rasta od oko 5% za ovu godinu. U to je vrijeme Li rekao novinarima da se kinesko gospodarstvo oporavlja i da su neke međunarodne organizacije povisile svoje prognoze rasta za cijelu godinu.

U utorak je kineski premijer ponovio rečenicu o poboljšanju predviđanja, opet bez spominjanja konkretnih institucija ili datuma.

Prognoze ekonomista za kineski bruto domaći proizvod ove su godine varirale.

Related Posts