Home Energetika Kina lansirala satelit za otkrivanje CO2

Kina lansirala satelit za otkrivanje CO2

by Agencije

Kina je u četvrtak lansirala svoj prvi satelit za praćenje emisija ugljičnog dioksida koji će moći mjeriti poštuju li države preuzete obveze o smanjenju stakleničkih plinova, najavila je agencija Xinhua.

Kina je prva u svijetu po količini ispuštanja plinova s učinkom staklenika, a sada treća država koja raspolaže takvim tipom satelita nakon Sjedinjenih Država i Japana. “Satelit može otkriti izvore stakleničkog plina kako bi odredio poštuju li zemlje svoje obveze”, prenosi kineska novinska agencija nakon što je satelit TanSat uspješno lansiran iz svemirskog centra Jiuquan u pustinji Gobi.

Lansiranje kineskog satelita objavljeno je mjesec dana prije nego što će dužnost preuzeti novi američki predsjednik Donald Trump koji je u kampanji najavljivao da bi se mogao povući iz Pariškog sporazuma.

Kina i SAD najveći su svjetski onečišćivači na planetu i u rujnu su zajedno objavili da su ratificirali Pariški sporazum o klimi kojim se potpisnice obvezuju ograničiti na manje od 2 stupnja Celizijevih rast temperature u odnosu na predindustrijku razinu. Sporazum je stupio na snagu početkom studenoga.

Related Posts