Kina izvozi više oružja nego li Francuska i Njemačka

Peking – Kina je pretekla Njemačku i Francusku i postala treći svjetski izvoznik oružja, po statističkim podacima koje je u ponedjeljak objavio Međunarodni institut za istraživanje mira iz Stockholma (SIPRI).
Brojke koje se odnose na razdoblje od pet godina (2010.-2014.) kako bi obuhvatile velike tendencije, ukazuju na to da je na tržištu oružja “SAD premoćno zauzeo prvu poziciju” (31 posto izvoza) ispred Rusije (27 posto). Sljedeće tri zemlje imaju daleko niži postotak s oko pet posto izvoza svaka. Po SIPRI-ju, “Francuska bi bila treća” da je krajem 2014. isporučila brod Mistral koji Rusija nije dobila zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Tri azijske zemlje uvoze više od dvije trećine kineskog oružja: Pakistan (41 posto), Bangladeš i Mianmar. Peking je trgovao i s 18 afričkih zemalja u tom razdoblju. Rusija opskrbljuje prvenstveno Indiju, prvog svjetskog uvoznika, kojemu 70 posto uvoza oružja stiže iz Rusije. SAD ima raznoliku klijentelu: prvi uvoznik američkog oružja je Južna Koreja. Među deset prvih svjetskih izvoznika, Kina (143 posto više u zadnjih pet godina u odnosu na pet prethodnih), Ukrajina i Rusija su doživjele najveći rast, dok su isporuke Njemačke i Francuske nazadovale

You may also like