Home Ekonomija Kina istražuje fondove zbog “predviđanja cijene dionica

Kina istražuje fondove zbog “predviđanja cijene dionica

by admin

Kineski regulator za vrijednosne papire objavio je u utorak da istražuje kompaniju Hundsun Technologies, povezanu s divom za internetsku trgovinu Alibabom, temeljem sumnji da su bili upleteni u nedavna previranja na tržištu dionica. Hundsunova platforma za ulaganja HOMS omogućuje financijskim kompanijama i internetskim zajmodavcima da opskrbe svoje klijente alatom za trgovanje, tumači američka agencija za financijske vijesti Bloomberg.

Kineska regulatorna komisija za vrijednosne papire (CSRC) objavila je u ponedjeljak navečer da je organizirala policijsku inspekciju u Hundsunu u potrazi za dokazima o mogućem kršenju propisa o vrijednosnim papirima. Detalji nisu navedeni. Među dioničare Hundsuna spada i Ant Financial, kompanija za financijske usluge povezana s Alibabom. Njezin je udio u Hundsunu 20 posto a sjedište joj je – kao i Alibabi – u gradu Hangzhouu na istoku Kine.

Prema izvješćima medija, HOMS spada među odgovorne za nedavna previranja na kineskom tržištu dionica. Kompanija je u ponedjeljak opovrgnula ta izvješća u priopćenju za Šangajsku burzu u čijoj su kotaciji njezine dionice. Kao jedan od uzroka trgovanja uz marginu, odnosno zaduživanja ulagača radi trgovanja dionicama, kako tumači agencija AFP, spominje se 150-postotni skok referentnog indeksa Šangajske burze, koji je potom u protekla tri tjedna potonuo 30 posto.

Utemeljitelj Alibabe Jack Ma zanijekao je u ponedjeljak upletenost u pad tržišta dionica. “Šokirale su me tvrdnje da je Hangzhou ‘bazni kamp’ za ‘katastrofu na tržištu dionica’ i da je Jack Mal prouzročio slom kineskog tržišta dionica”, objavio je čelnik internetskog diva na mikroblogu. “Ljudi često spominju vaše ime iako to s vama nema nikakve veze”, dodao je. U Ant Financialu nisu željeli komentirati medijska izvješća.

Related Posts