Kina ima prototip za mini nuklearne elektrane, je li vrijeme za njih?

Nuklearni reaktori bi u budućnosti mogli biti znatno manjih dimenzija i – jeftiniji, piše BBC. Nuklearni inženjeri vjeruju da je dio rješenja za budućnost nuklearne industrije u razmišljanju o manjim veličinama, odnosno gradnji mini reaktora veličine 23 metra, koji bi na lokaciju mogli biti dovezeni u kamionu.

Fanovi malih modularnih reaktora (SMR) kažu da bi to riješilo problem kašnjenja s radovima i probijanja budžeta koji bije klasične velike nuklearne elektrane. I što je najvažnije, kažu da bi gradnju mini-reaktora, veličine jedne desetine konvencionalnih, bilo lakše financirati. Upravo je financiranje postalo glavna prepreka razvoju nuklarne energetike, što se upravo vidi na problemu s kojim se EDF suočava u NE Hinkley point C. Male nuklearne elektrane, snage 50 MW mogle bi biti postavljanje i modularno, kažu pristaše. No, ima “kvaka” – nitko još nije izgradio komercijalni mali nuklearni reaktor, pa BBC zaključuje da ćemo se za njihovu širu primjenu strpiti još koje desetljeće. Ipak, američki NuScale, očekuje da će prvi mali nuklarni reaktor u SAD-u proraditi 2025. godine. Interes za takvim reaktorima postoji u SAD-u, Kanadi, Indiji, Argentini, Južnoj Africi i Pakistanu, a Kina ima prototip od 2000. Nekoliko britanskih tvrtki također pokazuje interes za njima, donosi Energetika-net.

Ruska nuklearnoenergetska tvrtka Rosatom počet će s gradnjom NE Hanhikivi 1 u Finskoj 2017. godine. Ta se informacija nalazi u radnim materijalima pripremljenim za posjet finskog predsjednika Saulija NIINISTÖA Rusiji. Ugovor o gradnji elektrane snage 1200 MW potpisale su finska energetska tvrtka Fennovoima i Rosatom još u prosincu 2013. godine. Investicija se procjenjuje na 6 – 7 mlrd. eura, od čega će 1,6 mlrd. platiti Fennovoima, a ostatak će kreditirati Rosatom. Očekuje se da će elektrana početi s radom 2024. godine, javlja ruska novinska agencija TASS.

You may also like