Kina i Rusija udružuju snage protiv SAD-a?

Nova faza Hladnog rata

Kineski list usko povezan s vladajućom Komunističkom partijom, Global Times, objavio je tekst u kojem se upozorava SAD da ne provociraju Rusiju i Kinu.

Navodi se kako su Kina i Rusija danas moćnije no što su bile u vrijeme socijalističkog bloka, odnosno Hladnog rata (dobar dio tog vremena SSSR i Kina su zapravo bili rivali). “Udružena moć Kine i Rusije je danas daleko veća no što je bila moć bivšeg SSSR-a s blokom istočne Europe. Ekonomska, znanstvena i vojna snaga Kine i Rusije nije samo ogromna već ima i širu funkciju na svjetskoj razini. Ukoliko bi bilo kome palo na pamet dovesti nas u situaciju da bi Rusija i Kina ujedinile snage, za njih bi to bila noćna mora”, navodi se u tekstu

Tekst dolazi nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošlog mjeseca istaknuo kako su odnosi između Moske i Pekinga “najbolji u povijesti”, a kinesko ministarstvo vanjskih poslova je pak izjavilo kako Rusija i Kina imaju “opsežno partnerstvo” te kako mogu “računati jedno na drugo kad je riječ o očuvanju državnog suvereniteta”.

You may also like