Kina i Indija odlučile deeskalirati sukob

Rusi posreduju
Indija i Kina su u utorak rekle da su se, na virtualnom sastanku njihovih ministara vanjskih poslova kojemu je domaćin bio njihov ruski kolega, dogovorile deeskalirati napetosti zbog sukoba na himalajskoj granici.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da su Indija i Kina na sastanku putem video veze osnažile svoje odnose, kako prenose ruski državni mediji. Indijski i kineski diplomati su pokazali “bliskost pristupa ključnim problemima današnjice”, rekao je Lavrov. On je rekao da Rusija nije planirala posredovati u sporu između te dvije zemlje. Sastanak ministara vanjskih poslova održao se dan nakon što su se indijski i kineski vojni zapovjednici susreli u Moldu na kineskoj strani himalajske granice kako bi ublažili napetost zbog sukoba od 15. lipnja na spornoj točci njihove granice na Himalaji.

U sukobu s kineskim vojnicima na himalajskoj granici poginulo je 20 indijskih vojnika, a iako indijski mediji izvješćuju o poginulima na kineskoj strani Peking to još nije potvrdio. Dvije zemlje se međusobno optužuju za izazivanje sukoba. Prema tvrdnjama indijskih dužnosnika incident je izbio kada su njihovi vojnici napadnuti kamenjem tijekom svađe u udaljenoj dolini Galwan, visoko u planinama gdje indijska regija Lakdah graniči s regijom Aksai Chin koju je Kina zauzela tijekom rata vođenog 1962. godine.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u Pekingu je medijima rekao da su indijske i kineske pogranične snage postigle “razumijevanje” o potrebnim koracima kako bi se ublažile napetosti. Razgovori na razini zapovjednika u ponedjeljak bili su srdačni i konstruktivni, rekao je izvor iz indijske vojske.

You may also like

0 comments