Kina i Indija faktori povećanja potražnje za naftom

Analiza OPEC-a
Potražnja za naftom u visoko industrijaliziranim zemljama padat će u iduća dva desetljeća a na globalnoj razini uzlazni trend podržavat će Indija i Kina, izvijestila je u utorak Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Do 2025. godine svjetska će potražnja dosegnuti 105,6 milijuna barela dnevno, što znači da će biti 6,9 milijuna barela dnevno veća u odnosu na 2018., prema godišnjoj OPEC-ovoj procjeni tržišta, objavljenoj u Beču.

Na dulji će rok rast potražnje uglavnom generirati gospodarstva u razvoju i ona u nastajanju. Tako će indijska industrija i sve brojnija srednja klasa do 2040. trebati 5,4 milijuna barela nafte dnevno više a Kina dodatnih 4,4 milijuna barela dnevno, prognoziraju u OPEC-u.

Bogata će pak gospodarstva, uključujući ona u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi, Japanu, Južnoj Koreji i Oceaniji, trošiti 9,6 milijuna barela dnevno manje, prema dugoročnim OPEC-ovim procjenama.

I dok potražnja u Europi, istočnoj Aziji i Oceaniji već pada, američko će tržište taj trend zahvatiti tek 2022. godine, prognoziraju u OPEC-u, predviđajući „slabašni gospodarski rast i kontinuirano poboljšanje učinkovitosti u sljedećih nekoliko godina“.

Potražnja za OPEC-ovom naftom smanjivat će se do 2025. godine kada bi američka proizvodnja nafte trebala početi padati, utvrdili su u analizi.

You may also like

0 comments