Kina državnim poticajim podigla cijene nafte

Naftna tržišta stabilizirala su se u srijedu nakon što je kineska središnja banka poduzela dodatne mjere kako bi poduprla gospodarstvo, iako uzlazni trend i dalje koči teška zasićenost tržišta. Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i barelom se trgovalo po 43,41 dolar. Većih promjena u cijeni nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,46 dolara.

Kina je u utorak snizila referentne kamate i razinu za obveznu rezervu za banke a danas je u tržište ubrizgala i 21,8 milijardi dolara kako bi potaknula kreditiranje i poduprla realno gospodarstvo. Kineski su potezi smirili tržišta robe ali je i dalje prisutan oprez, konstatiraju u ANZ-u. Eventualni rast cijena bit će ograničen budući da problem prekomjerne opskrbe vjerojatno neće biti otklonjen u kratkoročnoj perspektivi, dodaju.

Da će biti teško smanjiti aktualnu zasićenost svjetskih tržišta pokazuje i činjenica da su tržišta u srijedu gotovo i nisu reagirala na podatak o značajnijem smanjenju zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 7,3 milijuna barela, kako pokazuje izvješće Američkog instituta za naftu (API). Analitičari su očekivali njihov rast za milijun barela. Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana.

Od lipnja su cijene nafte pale više od 30 posto pod utjecajem snažne proizvodnje u SAD-u, rekordne opskrbe s Bliskog istoka i straha od posustajanja potražnje u azijskim gospodarstvima. Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internetskoj stranici danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 40,47 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni trgovinski dan.

You may also like