Kina dodatno otvara ekonomiju, burze na vrhovima

Cijene nafte blago pale
Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je ulagače ohrabrio dogovor između Washingtona i Pekinga o nastavku trgovinskih pregovora.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se dogovoru predsjednika SAD-a i Kine Donalda Trumpa i Xi Jinpinga u subotu da će se trgovinski pregovori nastaviti, a dok pregovori traju SAD neće povećati carine na kineski uvoz.

Na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava u Japanu Trump je, također, pristao olabaviti restrikcije na poslovanje kineskog telekom diva Huweija s američkim kompanijama. Kina je, pak, pristala kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda, ali nisu objavljeni detalji.

U svibnju je S&P 500 indeks potonuo više od 6,5 posto jer su početkom tog mjeseca bili prekinuti pregovori između SAD-a i Kine, nakon što je Washington uveo restrikcije na poslovanje Huaweija.

Kineski premijer Li Kequiang obećao je u utorak ubrzati otvaranje Kine te zajamčio stabilnost drugog najvećeg gospodarstva na svijetu.

Li je poručio kako će Kina stvoriti “poslovno okruženje svjetske klase usmjereno na tržište i temeljeno na zakonima”, dok se obraćao sudionicima foruma poznatog kao “Ljetni Davos”.

Događaj se odvija u obalnom kineskom gradu Dalianu samo nekoliko dana nakon što su se kineski predsjednik Xi Jinping i predsjednik SAD-a Donald Trump dogovorili kako će ponovno započeti pregovore i poštivati primirje u trgovinskom ratu.

Trump je izjavio u ponedjeljak kako su trgovinski pregovori između dviju zemalja “već počeli”. “Razgovaraju telefonom, ali se i sastaju”, rekao je on, očito misleći na pregovarače, u svom odgovoru na pitanje novinara u Bijeloj kući jesu li američko-kineski trgovinski pregovori nastavljeni.

Li u svom govoru nije spominjao SAD, no obećao je kako će Kina riješiti probleme koji su uzrok sukoba s SAD-om, uključujući krađu intelektualnog vlasništva te nejednako postupanje prema kineskim i stranim tvrtkama.

Ulagači su se plašili da će carinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva negativno utjecati na cjelokupno svjetsko gospodarstvo. No, u lipnju je S&P 500 nadoknadio sve svibanjske gubitke nakon što je američka središnja banka naznačila da bi mogla smanjiti kamatne stope kako bi podržala rast gospodarstva.

No, sada je, zbog smanjenja napetosti između SAD-a i Kine, manje vjerojatno da će Fed agresivno smanjiti cijenu novca. „Nastavak pregovora između SAD-a i Kine smanjuje vjerojatnost da će Fed reagirati ili barem neće biti onoliko agresivan koliko su se ulagači nadali prije desetak dana”, kaže Willie Delwiche. Doduše, i dalje se očekuje da će Fed već u srpnju smanjiti ključne kamatne stope, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle, a najviše, oko 2,5 posto, u sektoru proizvođača čipova koji veliki dio svojih prihoda ostvaruju na kineskom tržištu.

Zbog naznaka usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za energentima, jutros su cijene nafte pale. Na američkom je tržištu cijena barela pala 0,4 posto, na 58,85 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 64,90 dolara.

Američka administracija uslijed snažne reakcije tamošnje politike malo je reterirala u odnosu na najave da će Huawei opet moći kupovati komponente u SAD-u, što se dalo iščitati iz izjave predsjednika Donalda Trumpa.

Njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow u razgovoru za Fox News je kazao kako vlada neće maknuti kinesku kompananiju s trgovinske “crne liste”. Umjesto toga, ministarstvo trgovine jednostavno će dodijeliti nešto više izvoznih dozvola američkim kompanijama koje isporučuju dijelove Huaweiju, istaknuo je Kudlow. “Ovo nije opća amnestija”, pojasnio je Trumpov arhitekt ekonomske politike.

You may also like

0 comments