Kina će predvoditi ekspoataciju minerala iz morskog dna

ISA
Kina će vjerojatno biti prva zemlja u svijetu koja će početi vaditi minerale iz morskog dna budu li iduće godine usvojeni međunarodni propisi o njihovoj eksploataciji, izjavio je čelnik Međunarodne agencije za morsko dno (ISA).

Glavni je motiv za vađenje minerala iz morskog dna, poput nikla, bakra, kobalta i mangana, potražnja za pametnim telefinima i baterijama za električne automobile i nastojanja da se proširi lepeza izvora opskrbe.

ISA je osnovana Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora (UNCLOS) kako bi upravljala resursima u morskom dnu. Njezin je cilj usvojiti propise o njihovoj eksploataciji do srpnja iduće godine. Nijedna zemlja nije do sada dokazala da je eksploatacija isplativa s ekonomskog gledišta a pojedine nevladine udruge sumnjaju da će sporazum o novim propisima biti postignut do sredine iduće godine.

Agencija je s vladama, istraživačkim institutima i komercijalnim pravnim osobama potpisala već 30 ugovora o istraživanju. Većina ugovora – njih pet – potpisana je s kineskim kompanijama.Interes za eksploataciju iskazuju i europske zemlje, uključujući Belgiju, Veliku Britaniju, Njemačku i Poljsku,kao i one na Bliskom istoku. Među otvorenim je pitanjima ono o naknadama koje bi zemlje plaćale ISA-i za eksploataciju minerala izvan vlastitih teritorijalnih voda.

Budu li propisi usvojeni, izdavanje dozvola za eksploataciju moglo bi prema sadašnjem nacrtu trajati oko dvije do tri godine, dodao je. Kanadska kompanija Nautilus Minerals pokušala je vaditi bakar i zlato iz morskog dna u teritorijalnim vodama Papue Nove Gvineje ali joj je ponestalo novca i bila je prisiljena zatražiti zaštitu od vjerovnika.

To nije odvratilo druge kompanije, poput Global Sea Mineral Resourcesa, podružnice belgijske grupe DEME, i kanadskog DeepGreena, od testiranja tehnologije i istraživanja. Međunarodna ekološka udruga Greenpeace u srpnju je pak zatražila 10-godišnji moratorij na vađenje ruda iz morskog dna dok se ne utvrdi potencijalni utjecaj takvih aktivnosti na ekosustave u podmorju. ISA je odbacila njihov zahtjev, napominje Reuters.

You may also like

0 comments