Kina će ostati pri svome u pregovorima s SAD-om

Ukopavanje pozicija
Kina se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, poručila je tamošnja vlada u ponedjeljak, iako nije objavila kako će uzvratiti Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti tarife za sve preostale kineske proizvode.

Trgovinski rat između Kine i SAD u novome je krugu, nakon što su Amerikanci povećali carine za 200 milijardi dolara kineskih proizvoda jer je predsjednik Donald Trump rekao da je Peking “prekršio sporazum” nepridržavanjem prethodno dogovorenih pravila tijekom mjeseci pregovora.

Trump je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine, u potezu koji bi obuhvatio dodatnih 300 milijardi dolara kineske robe.

Peking se obavezao na odgovor Amerikancima, no još nisu najavili nikakav potez. “Što se tiče detalja, molimo vas nastavite obraćati pozornost. Kako bi Amerikanci rekli – tko čeka, dočeka”, rekao je glasnogovornik kineskog ministra vanjskih poslova, Geng Shuang.

“Naglasili smo nebrojeno puta da dodavanje novih carina neće riješiti problem. Kina se nikada neće predati vanjskim pritiscima. Imamo samopouzdanje i sposobnost zaštiti naša zakonska i legitimna prava”, dodao je Geng upitan oko Trumpovih prijetnji novim carinskim tarifama.

Kineski državni mediji u ponedjeljak prenose navode vlade da su vrata Kine otvorena za pregovore, no da su obvezani obraniti interese i dignitet zemlje. Državna televizija objavila je da će utjecaj carina na kinesku ekonomiju biti “totalno pod kontrolom”. “Nije to veliki problem. Kina zna krizu pretvoriti u priliku te ćemo se na ovaj način i testirati kako bi još više osnažili zemlju”.

Kina je ususret posljednjim pregovorima pokušala izbrisati obavezu oko provođenja izmjena zakona o intelektualnom vlasništvu i prisilnom transferu tehnologije. Taj je potez usporio trgovinske pregovore. Trump od tada brani tarife te je naglasio da “nije u žurbi” da završi pregovore.

Ekonomski savjetnik Bijele Kuće Larry Kudlow rekao je u nedjelju kako postoji “velika mogućnost” da će se Trump sastati s kineskim kolegom Xijem Jinpingom na summitu G20 u Japanu krajem lipnja.

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru.

Rekordne 2.062 inozemne kompanije proširile su poslovanje ili otvorile podružnice u Njemačkoj u 2018., pokazuju podaci državne agencije za gospodarski razvoj.

Od referendumske odluke o izlasku Britanije iz Europske unije u lipnju 2016. broj britanskih kompanija koje su u Njemačkoj osnovale podružnice porastao je 34 posto, izvijestila je Njemačka agencija za trgovinu i ulaganje (GTAI).

Među glavnim faktorima koji su ih potaknuli na širenje poslovanja u Njemačkoj GTAI izdvaja brexit. Prošle je godine u Njemačkoj registrirano ukupno 168 britanskih investicijskih projekata. Prvo je mjesto s 345 investicijskih projekata zauzeo SAD a drugo – s 229 projekata – Švicarska. Broj kineskih projekata smanjen je pak od ljeta 2016. za 33 posto.

Prema GTAI-ju, najviše stranih kompanija – gotovo trećina – angažirano je u sektoru marketinga i prodaje dok se proizvodnjom i istraživanjem bavi njih 17 posto.

You may also like

0 comments