Kina će intervenirati u cijenu ugljena, nafta pala

Pad potražnje za mazutom i dizelom

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 84 dolara nakon što je Kina signalizirala intervenciju u cijene ugljena kako bi osigurala opskrbu strujom i toplinskom energijom, čime bi pala potražnja za mazutom i dizelom. Na londonskom je tržištu cijena barela iznosila 84,23 dolara, a na američkom 82,11 dolara.

Tržišta pozorno prate probleme s opskrbom energentima u Kini, a fokus je na nastojanjima Pekinga da poveća proizvodnju ugljena čije su cijene u proteklim danima dosegnule rekordne razine kako bi osigurao opskrbu strujom i toplinskom energijom na pragu zime.

Kinesko Nacionalno povjerenstvo za razvoj i reforme priopćilo je u utorak da će vratiti cijene ugljena u razumne okvire i suzbiti sve nepravilnosti koje remete tržišni poredak i zlonamjerne špekulacije u trgovini terminskim ugovorima za isporuku termalnog ugljena.

Problemi u opskrbi plinom i ugljenom i rast njihovih cijena poduprli su i tržišta nafte budući da su proizvođači struje umjesto njih počeli koristiti dizel i mazut.

Cijene kineskog ugljena i druge robe pale su u jutarnjoj trgovini, a to je stvorilo pritisak i na cijene nafte.

Uteg naftnim tržištima bili su i podaci Američkog instituta za naftu (API) koji su pokazali rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu za 3,3 milijuna barela, prema navodima tržišnim izvorima, znatno veći no što su analitičari očekivali.

Zalihe benzina i derivata, uključujući dizel, lož ulje i kerozin, zabilježile su pak neočekivano veliki pad, signalizirajući snažnu potražnju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 83,48 dolara, što znači da je pojeftinio 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments