Kina bi uskoro mogla postati vodeći uvoznik LNG-a

Praćenje tereta

Kina uvozi sve više ukapljenog prirodnog plina (LNG) i mogla bi već ove godine preteći Japan i zauzeti poziciju najvećeg kupca u svijetu, javljaju svjetske agencije pozivajući se na ICIS Edge, tvrtku koja se bavi praćenjem tereta.

Kako je Kina zapravo jedina ekonomija koja se brzo oporavlja od pandemijske krize, očekuje se kako će se u sljedećih dvanaest mjeseci oporaviti potražnja za prirodnim plinom, poglavito ukapljenim. Tim više što se očekuje potpora kineske državne regulative toj vrsti energenta.

Kina želi smanjiti emisiju štetnih plinova, što je potaknulo potražnju za ukapljenim plinom, budući da taj energent ispušta upola manje štetnih plinova od ugljena. Udio plina u kineskoj energetskoj kombinaciji iznosi oko 10 posto, što ga svrstava na treće mjesto, iza ugljena i nafte.

I Japan želi smanjiti emisiju ugljičnih plinova, koja bi se do 2030. trebala prepoloviti, ali je smanjio uvoz LNG-a zbog obnove proizvodnje struje u nuklearnim elektranama. uz podršku nuklearne energije.

Kina je tako u 12-mjesečnom razdoblju do svibnja uvezla 76,27 milijuna tona ukapljenog plina, u usporedbi s japanskih 76,32 milijuna tona, priopćio je ICIS Edge.

Procjenjuju da će ove godine ukupna potražnja za LNG-om u Kini iznositi 81,2 milijuna tona, a japanska 75,2 milijuna tona.

To bi značilo da će Kina već ove godine preteći Japan koji već desetljećima zauzima poziciju najvećeg kupca LNG-a u svijetu. Analitičari su očekivali da će se to dogoditi tek iduće godine.

Kineska potražnja trebala bi se zadržati na visokoj razini, poduprta neovisnim i manjim kupcima koji nastoje zaključiti ugovore o opskrbi s globalnim prodavačima, procjenjuju u ICIS Edgeu.

You may also like

0 comments